Duzzasztónak épült, bár halastónak is vélik

2024.02.10. 11:00

Valami rejtőzködik Öskü és Várpalota határában, de megtaláltuk!

Öskü és Várpalota határában, a 8-as főút mellett, Bántapuszta közelében, a mezőség szélén találjuk annak az egykori duzzasztóműnek gátszerű maradványait, melynek építési idejéről még a szakemberek is vitatkoznak. Egyesek a középkorra teszik eredetét, mások a római idők tanújaként emlegetik. Mindenesetre megtekintésre érdemes.

Benkő Péter

Mi rejtőzködik Öskü és Várpalota határában?

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Abban az egy dologban megegyeznek a vélemények, hogy az építmény hajdan nem halastó céljaira szolgált, hanem a bántai kőbányákból kifejtett épületkövek szállítására, hiszen ez a kő távolabbi helyeken, például Keszthelyi római kori emlékekben is felfedezhető. Az eredet kérdésének eldöntését nehezíti még az is, hogy a duzzasztót az idők során több alkalommal átépítették, legújabban 1937-ben, a 8-as főút építése miatt, majd még később, az ötvenes években, amikor a közelben fekvő pétfürdői gyárak vízellátása céljából egyesített, közös földalatti vezetékbe gyűjtötték össze a környék vizeit, úgy vezették el Pétre.

A gát egykor vélhetően jóval magasabb lehetett, mint ma, s egyik részén út csak az utolsó 150-200 évben vezet át. A duzzasztó zsiliprendszeréből ma már alig látható valami.

Szóljunk még röviden a mai állapotokról és a megközelíthetőségről! Ha Veszprém felől nézzük az építmény a 8-as út jobb oldalán van. Kicsit vadregényes a hely, az utolsó néhány száz métert gyalog kell megtenni, erre alkalmas lábbeli és ruházat nem árt, ha kéznél van. Furcsa, hogy a térkép szerint már ott voltunk, de mégsem mutatja semmi a Római-kori jeleket. 

Korábbi fotók alapján kiokoskodtuk, hogy amikor a 8-as főutat kiszélesítették, nyilván akkor építették hozzá a mai új oldalt. Ez látszott az alagútszerű építménybe benézve is, mely félig új, a másik, az Öskü felőli oldala a régi, igazából erről írunk cikkünkben. A patak melletti húsz centiméteres szegélyen átmentünk az „alagútban” a régi oldalra... Átérve láttuk a régi kövekkel kirakott duzzasztót, ami egyébként impozáns építmény! Gyanítjuk, talán Ösküről is megközelíthető valameddig autóval. Mindenképpen azt javasoljuk. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában