Meglepetésvendég

2024.02.23. 15:51

Zsezse invázió hazánkban - A védett madár eddig nem volt jellemző nálunk telente

Érdekes az idei tél! Az északi országok kemény mínuszai a közelmúltban sok olyan téli madárfajt „hoztak meg” hazánk területére, amelyek korábban nem voltak jellemzők errefelé. Közéjük tartozik a zsezse (Carduelis flammea) is. Elnevezését reptében hallatott „zse-zse” hangjáról kapta.

Veol.hu

Ez a madár igazi inváziós faj, ami azt jelenti, hogy egyes években nagyobb számban érkezik Magyarországra. Ennek oka a költőhelyén beköszöntő hideg miatti táplálékhiány, ilyenkor délebbre húzódnak

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Veszprém vármegye első zsezsemegfigyelése idén Devecser határában történt. Nagy meglepetés ért, amikor a tengelicekből és kenderikékből álló vegyes csapatot nézegettem, majd egyszer csak a zsezse hangjára lettem figyelmes. Hat példányát leltem a vegyes madárcsapatban, amely később egy gazos területen együtt táplálkozott.

Ez a madár igazi inváziós faj, ami azt jelenti, hogy egyes években nagyobb számban érkezik Magyarországra. Ennek oka a költőhelyén beköszöntő hideg miatti táplálékhiány, ilyenkor délebbre húzódnak. A zsezse Európa és Ázsia északi részén honos, valamint szigetszerűen költ Bajorországban, Csehországban és az Alpokban is. Utóbbi helyen a lombhullató vörösfenyő-állományokban fordul elő, míg kontinensünk északi részén a tundrák költőmadara, ott a fűzbokrokat részesíti előnyben költőhely gyanánt. Leggyakrabban nyíresekben, égeresekben, gazosokban találkozhatunk vele inváziója idején. Védett madár, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. 

Ifj. Vasuta Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában