Különös ruhákba öltözött szerzetek

2024.03.20. 07:00

Megkezdődtek a vasárnapi passió próbái Veszprémben

Közel másfélszer annyi önkéntes jelentkezett az idei virágvasárnapi passióra, mint tavaly. Az előkészületek már javában zajlanak, vasárnap a technikai értekezlet mellett jelmezben próbáltak a résztvevők. Különös ruhákba öltözött szerzetek, csoportok jelentek meg a Margit-romoknál vasárnap kora délután, ami több arra járó családot, kutyát sétáltatót, járókelőt megállásra bírt – írja a Veszprémi Érsekség internetes oldala.

Juhász-Léhi István

A Veszprémi Érsekség második alkalommal szervez virágvasárnapi passiót, ahol Jézus szenvedéstörténetét elevenítik fel. Ennek egyik első, kosztümös próbája zajlott, a Margit-romoktól indulva a Benedek-hegyig, több megállón keresztül. Tavaly hetven–nyolcvan önkéntes jelentkezett a hagyományteremtő szándékkal megszervezett passióra, idén azonban közel másfélszer ennyien, 150-160 lelkes segítő adta szándékát arról, hogy szívesen részt venne az előkészületekben, a próbákon és a passión is.

nl0402passio11
Tavaly hagyományteremtő szándékkal mutattak be a passiójátékot 
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Most az első technikai megbeszélés mellett már jelmezbe öltöztek a résztvevők, és úgy próbálták el az események sorát. A korhű öltözékek többségét az érsekség liturgikus varrodája készítette. Remek jelmezt kaptak a főpapok, Jézus és tanítványai, a vének tanácsa, a római és zsidó katonák is.

A próbák megkezdése előtt Csernai Balázs atya köszöntötte a jelenlévőket, és közös imádsággal kezdődött meg a folyamat. Végül nemcsak a szervezők, hanem az arra járók is érdeklődve figyelték a történet kibontakozását. Már most többtucatnyian követték végig a próbákat; mint írják, bíznak benne, hogy március 24-én 15 órakor minél többen csatlakoznak hozzájuk, és végigkísérik Jézus szenvedéstörténetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában