Részmunkaidő vagy home office?

2024.04.12. 20:33

Vissza a munka világába – Avagy mire érdemes figyelniük az állást kereső anyukáknak

Merre induljon el egy nő a mai világban, ha gyermekvállalás után munkát keres? Mire érdemes figyelnie, mielőtt elfogad egy ajánlatot? És miért fontos az, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzen az álláskeresés során? Szakértő segítségével kerestük a válaszokat.

Szauder Rita

Az édesanyák többségénél abban az időszakban nő meg az igény a részmunkaidőben vagy home office-ban, távmunkában végezhető munkalehetőségre, amikor gyermekük mellől szeretnének visszatérni a korábbi munkahelyükre. Ez a jelenség mint munkavállalói igény egyre gyakrabban merül fel, ugyanakkor az otthoni munkavégzés kultúrája nem terjedt még el hazánkban annyira, hogy mindenki számára elérhető legyen. Akiben viszont erős a szándék, hogy ezt az utat szeretné járni, annak érdemes kitartónak lennie. A lehetőségekről és a buktatókról beszélgettünk Molnár Szilvia HR-tanácsadóval és vezetői coach-csal, az önismeret- és vezetőfejlesztésre specializálódott Balance HUB egyik alapítójával. 

Molnár Szilvia: Az édesanyák többségénél akkor nő meg az igény a részmunkaidőben vagy home office-ban végezhető munkalehetőség iránt, amikor gyermekük mellől szeretnének visszatérni a korábbi munkahelyükre Fotó: Csokonai Krisztina

− Kezdjük az egyszerűbbnek tűnő szituációval, amikor valakit visszavesznek a korábbi munkahelyére. Mire érdemes ilyenkor odafigyelni?

– Ha a munkakör által ellátandó feladatok időben és térben rugalmasan elvégezhetőek, érdemes egyeztetni/tárgyalni a vállalattal, hogy lehetővé tudják-e tenni az úgynevezett atipikus munkavégzési formákat. Ezek például a részmunkaidő, a teljes távmunka vagy a home office-szal kombinált, úgynevezett hibrid munkavégzési forma. Nagyon fontos azonban, hogy az édesanya alaposan tájékozódjon előre, és mérje fel: a rá bízott feladatok mennyi időt vesznek majd igénybe, és gyermek/gyermekek mellett biztosan alkalmas lesz-e, mondjuk, a home office-ban történő munkavégzésre. Ez utóbbi nem való mindenkinek, de aki hatékonyan, megbízhatóan, eredményesen tud otthonról is dolgozni, annak nagyszerű lehetőség, főleg, hogy ezzel női szerepeit is könnyedebben össze tudja hangolni. 

– Sokan nincsenek tisztában a home office szabályaival, ami adott esetben nehezebb, megterhelőbb lehet, mint irodai környezetben dolgozni, ahol egy-egy probléma, nehezebb feladat, műszaki gond, túl sok és/vagy egyidejű feladat esetén jobban lehet a kollégákra támaszkodni. Erre a munkáltatói oldal talán jobban rálát, mint a leendő munkavállaló, aki most szeretne csak erre az útra lépni.    

– Munkáltatói oldalról mindenképp célszerű felmérni a munkatársak készségeit, képességeit, motiváltságát, éppen azért, hogy működőképes és eredményes legyen az atipikus munkavégzési forma. Emellett fontos szempont, hogy a munkavállalók megtartásának egyik eszköze is lehet, ha a munkáltató is rugalmasan tudja kezelni a munkavállalók igényeit. Természetesen nem minden vállalatnál és munkakörnél van erre lehetőség. 

Vezetői bizalomról tanúskodik, ha home office-lehetőséget engedélyeznek olyan kollégának, aki megfelelően el tudja végezni ily módon is a feladatait.

– Mi történik abban az esetben, ha a munkavállaló már nem tud vagy nem szeretne visszamenni a korábbi munkahelyére? Merre induljon el ilyenkor?

– A mai gyorsan változó világban érdemes átgondolniuk az édesanyáknak már a gyermekkel otthon töltött idő alatt, hogy mit fognak vagy szeretnének a gyermek/gyermekek mellett csinálni, amit össze tudnak hangolni a családi életükkel. Fontos előre felmérni azt is, hogy a munka-magánélet egyensúly hogyan tud megmaradni, megelőzve a szétforgácsolódást, az állandó mókuskereket, akár a kiégést. Ha valakiben olyan dilemma fogalmazódik meg, hogy már nem szeretné azt a munkát végezni, amit a gyermekvállalás előtt végzett, de nem tudja, hogy mit szeretne igazán, akkor első lépésként önismeretének fejlesztését ajánlom. Nagyon jó alkalom erre a gyes vagy a gyed alatti időszak. Első lépésként már az is előrelépést jelent, ha felismertük, hogy amit eddig csináltunk, nem szívesen folytatnánk, de a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy ezután mit kezdjünk magunkkal… Ekkor válik nagyon fontossá az önismeret fejlesztése.

– Kiderülhet például, hogy sokan azzal azonosítják magukat, amilyen végzettséggel rendelkeznek, vagy éppen amilyen munkakört ellátnak?

– Pontosan, holott ezek csak felvett és tanult szerepek. Az igazi önmagunkat egy mély önmunka során találjuk meg, amikor felismerjük és tudatosítjuk magunkban, mik a valódi erősségeink, értékeink, mi az, amiben kiemelkedően jók vagyunk, milyen készségeink, képességeink tesznek bennünket a további munkánkban elégedetté, sikeressé. Lehet, hogy rájövünk olyan dolgokra, amelyeket eddig elnyomtunk magunkban, hogy pont az a szuperképességünk, épp azzal van dolgunk, hogy elérjük az egyensúlyt, az önmegvalósítást az életünkben. Itt lép be a karrierváltás, az önmegvalósítás kérdése. 

Sok nő például ebben az időszakban indítja el vállalkozását, amelyben ki tud teljesedni, amelyben meg tudja találni a munka-magánélet egyensúlyt.

Különösen akkor érdemes az önismeret fejlesztésébe belevágni, ha úgy érezzük, jelenlegi munkánk már nem tölt el bennünket örömmel, fásultan végezzük, és unalmasnak, rutinszerűnek érezzük a teendőinket, mókuskerékben vagyunk, észrevesszük, hogy folyamatos megfelelési kényszerben vagyunk; vagy éppen a stresszes munkakörülményekből lett elegünk. Ha ez történt, akkor sincs semmi gond, hiszen sohasem késő változtatni. Összefoglalva tehát: sokféle út áll az édesanyák előtt, mindezek különböző kombinációiban:

– visszamennek alkalmazottként a korábbi munkahelyükre, vagy ugyanabba a pozícióba, vagy egy másik munkakörbe teljes munkaidőbe, részmunkaidőben, távmunkában, home office-ban stb.;

– munkahelyet váltanak;

– kihasználják a gyermek mellett otthon töltött időt, és tovább képezik magukat szakmai vagy önfejlesztő képzéseken;

– ha felismerték és tudatosították, pontosan mivel is szeretnének foglalkozni, vállalkozásba kezdhetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában