balatoni ingatlanszemle

2018.04.24. 08:34

Van felesleges másfél milliárdja? Füreden családi házat vehet belőle

Pár napja kollégánk írt egy cikket arról, hogy nehezen megfizethető luxussá válik a balatoni nyaralóvásárlás, ennek kapcsán utánanéztünk, melyek a legdrágábban kínált ingatlanok a Balaton északi partján.

veol.hu

Veszprém megyében 315 ezer forintra emelkedett a lakások átlagos négyzetméterára, azonban Balatonfüreden már 600 ezer forint felett járnak a négyzetméterenkénti lakásárak – írja kollégánk a fent említett cikkében. Ingatlanos oldalakat szemléztünk, és kiszámoltuk a négyzetméterárakat.

A legdrágább ingatlant (a portálon eladó családi házként szerepel) Balatonfüreden kínálják, 1,69 milliárd forintért, ezért az árért 38 500 négyzetméternyi telket kapunk, rajta az épület (korábban szállodaként funkcionált) 25 db luxuslakosztállyal, 2 db medencével, jakuzzival, szaunával, halastóval. Tartozik hozzá egy szakszerűen gondozott szőlőültetvény, a terület többi része hangulatos pihenőkert, illetve parkolóhelyek lettek kialakítva.

Természetesen, aki nem kívánja üzemeltetni a szállodát, az családi kúriának is használhatja és akkor főúri körülmények között élhet, nyaralhat a családjával – teszi hozzá az ingatlankereskedő. Köszönjük, megfontoljuk.

Ebben az esetben, 800 négyzetméteres épülettel számolva több mint kétmillió forintra jön ki a négyzetméterár, a 38 ezer négyzetméteres telekkel visszaosztva pedig 44 ezer forintra.

Tihanyban találtunk egy sokkal szerényebb, mindössze 850 millió forintba kerülő „családi házat”. Mivel itt az alapterület jóval kisebb, mint az előző ingatlannál (220 négyzetméter, ez négy plusz egy fél szobát jelent), így a négyzetméterár (3 millió 863 ezer) jelentősen meghaladja a füredi házét.

No de hagyjuk az extrém eseteket, Balatonakaliban már potom 40 millióért is találtunk nyaralót, ami kicsit úgy néz ki, mintha a Bauhaus és a szocreál összeházasításából született volna, de ennyi pénzért mégsem várhatunk egy Hundertwasser-palotát. Itt a 80 négyzetméteren 2+2 fél szoba található, így a visszaosztott négyzetméterár 500 ezer forintban megáll.

Paloznakon szintén 40 millióért 25 négyzetmétert (egy szoba) plusz egy 45 négyzetméteres pince-présház-ivó kombinációt találunk, nyilván az elmélyültebb rekreációt kiszolgálandó. Visszaosztás után itt is 600 ezer forint alatti négyzetméterárat kapunk.

Jópár ajánlatot végignézve valóban megállapítható, hogy a szimpla nyaralók négyzetméterára 500 és 600 ezer forint között mozog, az elsőként említett füredi, sőt a tihanyi ingatlan is inkább az extrém kategóriába tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában