A jövő alapjait rakták le

2018.04.26. 07:00

Új üzemcsarnok kínál majd munkahelyeket Csetényben

Infrastruktúrát fejlesztettünk, bővítettük az egészségügyi ellátások körét, most pedig munkahelyeket teremtünk, hogy az itt élőknek érdemes legyen helyben maradniuk – hangzott el az új üzem-csarnok alapkőletételén.

Müller Anikó Hanga

Időkapszulát helyezett el a készülő csarnoknál Pichner Péter, a Zöld BakonyÉRT Invest Kft. ügyvezető igazgatója, Ötvös Tamás, Nagy Attila, Marczinkó Zoltán István és Ovádi Péter Fotó: Penovác Károly

A térség gazdasági fejlődését meghatározó üzemcsarnok létesül a közeljövőben az ezernyolcszázhatvanhat főt számláló bakonyi faluban a helyi önkormányzat és a Balluff Elektronikai Kft. közös beruházásában, négyszázharmincmillió forint értékben.

Időkapszulát helyezett el a készülő csarnoknál Pichner Péter, a Zöld BakonyÉRT Invest Kft. ügyvezető igazgatója, Ötvös Tamás, Nagy Attila, Marczinkó Zoltán István és Ovádi Péter Fotó: Penovác Károly

 

Az alapkőletételen együtt ünnepeltek országos, helyi vezetők és lakosok, a térségi falvak polgármesterei. Nagy Attila polgármester elmondta, a 2014-ben megválasztott képviselő-testület szerint legfontosabb feladatuk a népességelvándorlás megállítása. A helyi és környékbeli üzemek a 2000-es évekre megszűntek, sokan kényszerültek másutt munkát keresni. Csökkent a lakosság létszáma, de a folyamat napjainkra örvendetesen visszafordult. – Sok település problémája, hogy hiába fejleszt infrastruktúrát, kínál minőségi szolgáltatásokat, ha a népesség a munkalehetőség hiánya miatt elvándorol. Fejlesztettük a nevelési intézményeink infrastruktúráját, bővítettük az egészségügyi ellátások körét, most pedig munkahelyeket teremtünk, hogy az itt élőknek érdemes legyen helyben maradniuk. Felmérésünk szerint, hogy mi alapján választanak az emberek munkahelyet, elsődleges szempont volt a válaszokban, hogy az helyben legyen. Ma ennek megvalósítása kapujához értünk, e nap a térség számára is egyedülálló, mert a projekttel biztosított a falu és térsége hosszú távú fennmaradása – mondta köszöntőjében a faluvezető.

Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár hangsúlyozta, a beruházás fontos a falunak, az országnak egyaránt. Azt mutatja, hogy a gazdasági növekedésnek ma is komoly tartalékai vannak, ugyanakkor annak is példája, hogy ha egy világvállalat és egy kezdeményező, kreatív önkormányzat egymásra talál, az a boldogulás útját jelentheti. Kiemelte, a helyi munkahely legfontosabb eleme, hogy nem kell órákat utazással tölteni. Ezt az időt a családra, pihenésre lehet szánni, ami az életminőség javulását eredményezi.

Ovádi Péter térségi ország-gyűlési képviselő ugyancsak a helyi munkahely előnyeiről szólt. – A jövő alapjait rakjuk le ma itt, ami az önkormányzat és a térség legnagyobb kihívására ad választ. Lehet munkásszállásokat építeni, buszjáratokat indítani, de a legjobb megoldás, ha helyben a munkalehetőség. Ez egy mintaprojekt, melyre az egész ország odafigyel, büszke vagyok rá, hogy a jövő Csetényből indul – mondta.

Ötvös Tamás, a Balluff ügyvezető igazgatója a közel százéves múltra visszatekintő cég huszonkilenc évvel ezelőtti – Melles Árpád által megalapított – leányvállalatáról szólt. – Most e projekttel hasonlóan újat alkotunk, újszerű vállalkozást létesítünk az önkormányzattal közösen, ami példaértékű országos szinten. Év végére a csarnok állni fog, biztos vagyok benne, hogy hatékonyan fog működni. A kezdeti 60–70 fős létszámot jövőre száz főre tervezzük felfejleszteni, de a csarnokot bővíteni is lehet – emelte ki. Az alapkőletétel keretében időkapszulát helyeztek el a készülő iparcsarnoknál, mely tartalmazott egy induktív szenzort, a Napló aznapi lapszámát, a képviselő-testület tagjainak aláírását, fotókat, a helyi lakosok névsorát és két háromdimenziós kutyamakettet, utalva egy helyi kisvállalkozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!