hiányzik a digitalizáció a tananyagból

2018.10.10. 07:00

Festőszakma: a robotoké a jövő?

Enyhíti a digitalizáció és a robotok alkalmazása a szobafestő szakmára egész Európában jellemző munkaerőhiányt, hatékonyabb munkavégzést is lehetővé tesz, a kézműipart azonban nem helyettesíti.

Kovács Erika

Ezt mondta Helmut Schultz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége (UNIEP) elnöke az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) székházában szervezett nemzetközi találkozón.

A szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Budapest rendezvényen részt vevő szobafestő-tapétázó szövetségek képviselői az Iposz meghívására tartottak megbeszélést a szakmáról. Itthon a digitalizáció nem szerepel a szobafestő- oktatás tananyagában.

Az Iposz elnöke üdvözölte, hogy megalakult a Szakképzési és Innovációs Tanács. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az Iposz részt vehet a bizottsági munkában, amelybe tagokat is delegálhattak. Az elnök a duális képzés kapcsán aláhúzta, alkalmazni kellene a német példát, miszerint a duális képzésnek köszönhetően a tanulók minél korábban bekerülnek a műhelyekbe, ahol komplex képzésekben részesülnek. Ehhez – az elnök szerint – a kisműhelyek bevonására is szükség lenne.

Tóth Antal a Szobafestő- Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület elnöke hangsúlyozta, a magyar szobafestő- mázoló, tapétázó vállalkozók jövedelmezősége rendkívül alacsony, nehezen tudják kitermelni a digitalizációhoz szükséges modern eszközök árát. Gondot jelent az is hogy a szakoktatás nem terjed ki a digitális munkaeszközök alkalmazására. Példaként említette, míg Ausztriában a falat vizsgáló és elemző gépek használatát is tanítják, addig Magyarországon a digitalizáció nem is szerepel a szobafestő-oktatás tananyagában.

– Érettségi nélkül is lehet sikeres szakmai utat befutni a kiemelt kézműipari szakmákban – mondta Solti Gábor, az Iposz nemzetközi és oktatási igazgatója. Utalt rá, vészesen csökken a szakmák iránt érdeklődő fiatalok száma, amely egész Európában probléma, tehát továbbra is várható az, hogy nagy lesz a mozgás Európában a szakmai kivándorlás területén, fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!