hirdetés

2019.11.15. 05:00

Amit gázkazán vásárlás előtt tudni érdemes

A fűtéskorszerűsítés jelentős megtakarítást eredményezhet számunkra abban az esetben is, ha gázzal fűtünk.

Számos tulajdonságot és szempontot kell figyelembe vennünk, ha az ideális készüléket keressük; ki kell választanunk a megfelelő típust, teljesítményt, energiaigényt, de a károsanyag-kibocsátásra is figyelnünk kell. És persze az ár és a garancia sem mellékes… Mutatjuk, amit mindenképpen érdemes tudni gázkazán választás előtt.

Kétféle megoldással találkozunk abban a tekintetben, a kazán honnan nyeri az égéshez szükséges oxigént. A nyílt égésterű kazánok a helyiség levegőjét használják el e célra; sajnos így előfordulhat, hogy egy esetleges meghibásodás során elégtelen égés következtében szénmonoxid kerül a levegőbe. Mivel a szénmonoxid-mérgezés rendkívül veszélyes, ezért korszerűbb megoldásra volt szükség. Megszülettek, illetve elterjedtek a zárt égésterű kazánok, amelyek az égéshez szükséges oxigént egy duplacsöves kéményrendszeren keresztül nyerik. Mondani sem kell, hogy a zárt égésterű berendezések ajánlottak, viszont ellenőriznünk kell, van-e lehetőségünk egyáltalán ilyen kazán beszerelésére.

Mindenképpen érdemes megismerkedni az úgynevezett kondenzációs kazánokkal is. A kondenzációs kazánok is zárt égésterű rendszerek, viszont egy speciális kéményre van szükségük. Esetükben az eltávozó égéstermékben, füstben maradt hőenergiát hasznosítjuk; ez természetesen megtakarítást jelent a pénztárcánk számára, illetve kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent a környezet számára. Ezek a berendezések elsősorban alacsonyabb hőmérsékletű hőleadó rendszerek esetén nyújtanak tökéletes megoldást.

Természetesen meg kell jegyezni azt is, hogy a gázkazánok bizonyos típusai a melegvízellátásunkról is képesek gondoskodni. Ezeket a köznyelvben rendszerit kombi készülékként emlegetjük. A gázkazán cseréje tökéletes alkalmat szolgáltat arra, hogy a régi, elöregedett és energiapazarló villanybojlert lecseréljük. A beépített tárolóval rendelkező kazánok esetében a folyamatos melegvízellátás biztosított; akkor sem jelentkezik probléma, ha egyikünk tusolni szeretne, valaki más pedig épp mosogatna.

Ennek ellenére az úgynevezett átfolyós rendszereknek is van létjogosultsága; átfolyós rendszer esetén a melegvíz előállítása gyakorlatilag közvetlenül a felhasználás idején történik, így a kazán teljesítménye kiemelten fontos lehet. A módszernek lehetnek hátrányai, de általánosságban véve olcsóbb, energiatakarékosabb, ráadásul kisebb helyet foglal, hiszen nem rendelkezik tartállyal.

Felvetődik a kérdés, kell-e figyelmet szánnunk a márka kiválasztására. A különböző kereskedők különböző gyártók berendezéseit kínálják, a választék meglepően széles. Érdemes előnyben részesíteni az ismert gyártók termékeit, amelyek kiterjedt szervizhálózattal rendelkeznek Magyarországon is. Ugyanakkor a pénztárcánk vastagsága is jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. A legnagyobb kínálatot a középkategória biztosítja számunkra.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a fűtéskorszerűsítéshez szükséges összeg, a Minikölcsön segítséget jelent számunkra; rendkívül gyors és kényelmes igénylést tesz lehetővé elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó funkcióval. Normál ajánlat esetén 24,9% THM mellett, expressz igénylés esetén pedig 0% THM-mel, külön díj megfizetésével vehető igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!