szponzorált tartalom

2020.01.03. 11:20

Személyi kölcsön – egyre népszerűbb

Nagy hitelösszeghez juthatunk hozzá ma már anélkül, hogy ingatlanfedezetet kéne bevonnunk, vagy nagyon bonyolult konstrukciókra kéne leszerződnünk. A személyi kölcsönök egyszerűen felvehetők, és már nem számítanak drágának.

Egyre többen és egyre több hitelt veszünk fel

Számos tényező hat abba az irányba, hogy az emberek újra nagy arányban kötnek hitelszerződést. Bátrabban igényelnek kölcsönt az ügyfelek, amikor nőnek a jövedelmek. Idehaza pedig az utóbbi években a bérek növekedése volt tapasztalható, szinte minden téren látni, hogy szívesen vásárolnak és költenek a magyar polgárok.

A hitelek pedig egyre kedvezőbbek. A személyi kölcsönök átlagkamata az MNB (Magyar Nemzeti Bank) adatai szerint visszaesett tavalyhoz képest, miközben a lakáshiteleké átlagosan egészen kis mértékben, de nőtt 2019-ben.

A lakáshitelek esetében az egyre nagyobb hitelösszegeket az ingatlan áremelkedés is indokolja. Az emelkedő árakkal csak egyre nagyobb hitelfelvétellel lehetett lépést tartani ebben az évben.

Milyen hitelt érdemes felvennünk?

Jellemző tendencia, hogy gyorsasága és a kevés kötöttség miatt sokan még lakáscélra is személyi kölcsönt igényelnek. Ennek a kölcsön formának az előnye, hogy átlagfizetéssel (a hazai nettó átlag juttatás 242 600 forint) is kimondottan nagy összegekhez lehet hozzájutni.

A nagyon szigorú bankoknál is felvehető 5,5 millió forint, de idehaza találunk pénzintézetet, amely 8,5 millió forintot kölcsönöz. Mindezt úgy, hogy a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) egyre szigorúbb lett az utóbbi egy-két évben, azaz a fizetésünk erősen korlátozza, mennyit törleszthetünk havonta. Ennek az adósságfék szabályozásnak köszönhető, hogy ma már nem nagyon lehet adósságcsapdába esni, hiszen nem terhelhetjük túl a havi bevételünket.

Nem mindenki tud meglevő ingatlant felmutatni

A személyi kölcsönt sokan azért kedvelik, mert kötetlenebb, mint a jelzáloghitelek. Ez utóbbiaknál általában a bank értékesebb ingatlant vár el fedezetként, hogy ránk bízza a pénzét. Azaz például eleve egy lakást kell bevonnunk fedzeteként, amit nem mindenki tud megoldani.

A jelzáloghitelek két típusa a lakáshitel, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitel. Mindkettőre jellemző a hosszú ügyintézés, mivel le kell futnia az ingatlan – vagy egyéb vagyontárgy – értékbecslésnek, és az egyéb jövedelemvizsgálatoknak.

Ugyanakkor ha nem is több tízmilliót, de igen komoly összeget kaphatunk szinte pár nap alatt, a könnyen felvehető személyi kölcsön segítségével.

A kötött célú hitelekkel szemben az is egyszerűsíti a helyzetünket, hogy a felhasználás módjával nem kell elszámolnunk. A lakáshiteleknél utólag be kell mutatnunk a számlánkat, hogy bizonyítsuk, a vállalt célra költöttük a hitelösszeget, míg a személyi kölcsönnél erre sincsen szükség.

Az egyetlen negatívum az lehet, hogy a kötetlenség és a pénzintézet szempontjából nagyobb bizonytalanság miatt a kamatok ennél a formánál kicsit magasabbak. De függetlenül ettől sokan döntenek a személyi kölcsön mellett olyan esetekben, amikor gyorsan és időtakarékosan szeretnének hitelhez jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!