Sürgető teendő a gyepes területek átgereblyézése

2020.03.30. 07:00

A hideg még visszatér, mégis ideje a kerti munkáknak

Habár még jöhet fagy a következő napokban, már rengeteg munka van, amit most lehet elvégezni a kertekben. A nyaralókban, a díszkertekben, a gyepes területeken sürgető teendő a fű átgereblyézése.

Sági Ági

20200319 Zánka Gyógynövény-völgy Takács Ferenc Kertész meggyfa metszése . Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton

Zánka Bár még jöhet fagy a következő napokban, van már egy csomó munka, amit most lehet végezni a kertekben. A nyaralókban, díszkertekben, a gyepes területeken a gyep átgereblyézése sürgető.

-Ha nem szeretnénk, hogy a moha tovább szaporodjon, akkor szellőztetni kell a gyepet. Ez az enyhe tél, a viszonylag sok csapadékkal a mohának nagyon kedvezett. Ha kiritkult a gyep, akkor a felülvetésnek is most lehet ideje, hétvégén jön a csapadék, az majd meg is locsolja- mondta el lapunknak Takács Ferenc kertészmérnök, a zánkai Gyógynövény- völgy szakmai vezetője.

Takács Ferenc kiemelte, már van teendőnk a kerti növényeinkkel
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kényszerű karanténban talán a szokásosnál többen döntenek úgy, hogy veteményest is készítenek a kertben. Szabadföldbe még nem késő vetni a petrezselymet és a borsót, már lehet vetni a sárgarépát. Fólia alá lehet a melegigényeseket is vetni, szabadföldbe ezeket ráér április elején.

-Most van ideje a tavaszi komposzt terítésnek, mulcsolásnak, trágyázásnak. Ezeket az ásás, a talajmunkák előtt végezzük. Az ásást gyorsan el kell gereblyézni, hogy ne párologjon el az a kevéske csapadék, ami hullott. A mi térségünkben akkora szelek voltak, hogy gyorsan kiszárították a földet. Az agyagos területek vizesebbek, de bírná még a talaj az esőt.

A szakember elmondta, hogy ha most egy kicsit több időnk van érdemes nekiállni gyógynövény spirál, vagy magaságyás építésének. A magaságyás előnye, hogy nem kell akkorát hajolni, de jól jöhet a gyenge minőségű talajon gazdálkodóknak is, ráadásul 1-2 héttel korábban terem a magaságyás a talajszintnél.

-Most, amikor kihajtanak a legjobb az évelőket szaporítani. A borsmentát, a metélőhagymát, tárkonyt tőosztással, a nagyobb töveket akár ásóval kettévágva lehet szétültetni. Még lehet a fásszárúakat dugványozni: szilt, fagyalt, fűzvesszőt.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy idén jól minden jól telelt, sajnos a kártevők is, így ebben az évben a növényvédelmi munkákra valószínűleg az átlagosnál nagyobb figyelmet kell majd fordítani. Figyelni kell majd a növénytársításokra, de szinte az összes gyümölcsfát lehet még lemosó permetezéssel védeni. A kénes szerekkel érdemes most védekezni, a kén nem perzsel, de elpusztítja a kártevők jelentős részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!