Gyári körkép: „nyári” leállás Vámoson, folyamatos termelés Veszprémben

Március 24-től előreláthatólag április 5-ig felfüggesztik a termelést az MTD Hungária Kft. nemesvámosi gyárában.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nehéz helyzetbe kerülhetnek

Felelős magatartást tanúsítva, a kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel, a COVID-19 vírus terjedésének megelőzése érdekében és a munkavállalók biztonságát szem előtt tartva döntött így a gyár vezetősége.

Hodács László ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy ugyanakkor a veszprémi késztermék- és pótalkatrész-raktárban tovább dolgoznak, és a biztonsági előírások betartásával folyamatos a kiszállítás. A kereskedelemben és a pénzügyi területen érintett munkatársak pedig home office-ban látják el továbbra is a feladataikat. A vámosi gyár egyébként minden nyáron leáll két hétre. Ezt a kialakult helyzetre való tekintettel előre hozták, és a dolgozók a szabadságukat töltik most otthon. A gyár vezetése szeretné április 6-án újraindítani a termelést, de természetesen a vírushelyzet ezt még felülírhatja.

Két hétre leállt a termelés a nemesvámosi gyárban
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Nagyon gyors megoldás kellene a vírus megállításához vagy megfékezéséhez, különben nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. Nekünk most kezdődik a szezonunk, most kellene kerti gépeket eladnunk – tette még hozzá Hodács László.

Nem tervezik a gyártás leállítását

A tervezett volumen alatt mintegy 10 százalékkal ugyan, de folyamatos a termelés minden területen a Balluff-Elektronika Kft.-nél. Kicsit magasabb a hiányzók aránya is az ebben az időszakban megszokottnál, de ez nem okoz gondot a napi szintű kiszállításban.

Ötvös Tamástól, a Balluff-Elektronika Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy az alkalmazotti állomány közel 60 százaléka home office-ban, otthonról látja el a feladatait. Az átlagosnál amúgy is magasabb a nem tervezett távollét aránya, de ez nem okoz fennakadást a kiszállításban.

Attól függően, hogy kikkel találkoztak, a múlt hét elején tartottak egy előszűrést a koronavírus-járvány miatt, és mintegy 20 dolgozót kértek meg, hogy menjenek önkéntes karanténba. Ők a karantén letelte után már részben újra dolgoznak, mert nem voltak fertőzöttek. Az iskolás korú gyerekeikkel is otthon tartózkodik néhány anyuka, páran influenzások, és vannak, akik szabadságra mentek, ezért magasabb most az átlagosnál a hiányzók létszáma.

Ötvös Tamástól megtudtuk, hogy jelenleg nincs különösebb fennakadás a gyárban Fotó: Pesthy Márton/Napló

A veszprémi gyárban is bevezették a javasolt óvintézkedéseket, és felhívják a figyelmet a veszélyekre és higiéniai előírások betartására. Beszüntették a külföldi utazásokat, és csoportos megbeszélések sincsenek. A Skype-ot, videokonferenciát használják a kommunikációra és a meetingekre. Az étteremben új elrendezésű étkezési helyeket jelöltek ki, hogy minél kisebb csoportokra különíthessék el az egyszerre, egy légtérben étkező maximum 8-12 dolgozót. Ahol mód van rá, ott csökkentik a kontaktusok lehetőségét, és fertőtlenítőszereket helyeztek ki minden bejáratnál.

Ötvös Tamás elmondta azt is, hogy sem az alapanyag-ellátásban, sem a kiszállításban nincs különösebb fennakadás, csak a kamionok esetében fordul elő kisebb várakozás időnként a határokon. A Balluff nem tervezi a gyártás leállítását, sőt mint kiderült, már a cégcsoport kínai gyárában is százszázalékos újra a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!