A viadukt tervezése folyamatban van

2020.07.09. 16:41

Két forgalmas utat újítanak fel Veszprémben

Párhuzamosan újul meg a Pápai út és a Kistó utca jövő tavaszra.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Porga Gyula polgármester kiemelte, a mostani útfelújítás egy több éve tartó közlekedésfejlesztés harmadik üteme. Felidézte, 2017-ben nyújtottak be pályázatot az északi iparterület útjainak fejlesztésére. A 3,3 milliárd forint összköltségű projektre 3,2 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a város a TOP-programban, a beruházások egy része elkészült, az utolsó ütem kivitelezése a közelmúltban indult. Az első szakaszban megtörtént a Pápai és a Házgyári utak összekötése a Henger utcával, a második szakaszban elkészült tavaly a kelet-nyugati tengely, amely a Pápai és a Kistó utca között épült ki, azonban egyelőre még nem jelent közvetlen összeköttetést a két út között. A jelenlegi harmadik ütemben a Pápai utat és a Kistó utcát fejlesztik párhuzamosan.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Pápai utat a Völgyhíd tértől a Házgyári úti körforgalomig újítják fel: a Völgyhíd tértől a Táncsics utcáig tartó 300 méteren, valamint a Pápai út–Henger utca kereszteződéstől a Pápai és Házgyári utat összekapcsoló körforgalomig húzódó mintegy 400 méteren az utak burkolatát újítják meg, mondta a polgármester. A legnagyobb beavatkozás a Táncsics Mihály utca és Henger utca közötti csaknem 1,5 kilométeres szakaszon lesz: itt nem csak a burkolatot újítják meg, hanem a Pápai út–Pillér utca kereszteződések közelében körforgalmat építenek, amelybe becsatlakozik a kelet-nyugati közlekedési tengely, így közvetlen összeköttetést kap a Pápai és a Kistó utca. A szakaszon továbbá buszmegállókat alakítanak ki, valamint koppenhágai típusú kerékpárút is épül az út két oldalán.

A projektben a Kistó utca több mint egy kilométeres szakasza is megújul a közlekedési felügyelettől a Házgyári útig. Porga Gyula megjegyezte, a közlekedésfejlesztés az Aranyosvölgyi völgyhíd megépítésével lesz teljes. A viadukt tervezése folyamatban van. A völgyhíddal közvetlen összeköttetés jön létre a Pápai és a Jutasi út között, ami hozzájárul a belvárosi forgalom csökkenéséhez, szögezte le a polgármester.

Förhécz Gábor, a Strabag főépítésvezetője, Hegedűs Barbara alpolgármester, Porga Gyula és Halmay Gábor önkormányzati képviselő Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szakemberek jelenleg a Semmelweis és Táncsics utcák között dolgoznak, és folytatják a munkát a majdani körforgalomig, ahol gázvezetéket, telefonvezetéket és légvezetéket is ki kell váltani az útépítés előtt, mondta kérdésünkre Liszi Zoltán, a Strabag építésvezetője. Hozzátette, a Csatári-hegyi körforgalomtól a Henger utcáig tartó szakasz a következő két hétben új burkolatot kap.

A tavasszal kezdődött és várhatóan 2021 tavaszáig tartó beruházás 1,3 milliárd forint európai uniós támogatással készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!