Szijjártó Péter: „A kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van”

2020.07.10. 20:21

Közel hárommilliárd forinttal támogatják a Tihanyi Apátság felújítását

Kétmilliárd 700 millió forinttal támogatja a kormányzat a Tihanyi Apátság felújítását, turisztikai látnivalókkal történő bővítését, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tihanyban, a Lélek a vizek felett című múzeumi kiállítás, illetve a Bencés összetartozás fényképtárlat megnyitóján, az apátságnál pénteken, Szent Benedek, a bencés rend alapítója, regulájának kidolgozója nyári ünnepe alkalmából.

Kovács Erika

20200710 Tihany Szijjártó Péter a Tihanyi Bencés Apátság megújított múzeumának avatóján Szontágh Szabolcs Magyar Turisztikai Ügynökség, Kontrát Károly, Szijjártó Péter, Mihályi Jeromos Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az összetartozás apropóján aláhúzta a kereszténység megtartó, közösségteremtő erejét, a hitet, az elkötelezettséget, az állhatatosságot, amelyekre minden eddiginél nagyobb szükségünk van. Felidézte, 2020-ban a magyar történelem legszomorúbb-, és legfájdalmasabb eseményére emlékezünk, amikor a magyar nemzetet szétszakították, és hazánk területének kétharmadát elveszítette. A miniszter üdvözölte az országunkra jellemző szabad vallásgyakorlást, miközben a világon 260 millió keresztényt üldöznek,10 ezer templomot leromboltak.

– Hazánknak, Európa egyik legrégebbi keresztény államának különös felelőssége van. Alaptörvényünk is kiemeli a kereszténységet, amely meghatározó az állam létrejöttében, fennmaradásában, és nagy nemzetmegtartó ereje van, mondta. Rámutatott, csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyek erős nemzeti identitással bírnak, képesek megtartani kulturális, vallási, történelmi örökségüket. A miniszter utalt győri bencés gimnáziumi éveire, ami máig iránytűként szolgál döntéseinél. Felidézte Szent Benedek példáját, aki megírta a Regulát, miután szerzetesrend jött létre, amely ma is itt van a nemzettel.

- Magyarország hálás a bencéseknek, akik a legnehezebb időkben is hitet adtak a nemzetnek, iskolái a legmagasabb szintű tudást nyújtják. Hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet a világ sikeres, és versenyképes országai közé tartozzon, hangsúlyozta.

Mihályi Jeromos tihanyi perjel, az apátság vezetője köszönettel szólt a kormány támogatásáról, segítőikről, mert a felújítással gazdag kiállításban tudják megmutatnia az örökséget, amit Tihany, a bencés közösség, a monostorok összefogása, a keresztény magyar kultúra és hit jelent.

– Minden magyar embernek különleges élményt ad a világ szépsége, ami körülveszi a balatoni víztükröt. A természet különleges csodája ez a tó, aminek lelke van. A Balaton-felvidék látnivalói gazdagítják a Kárpát-medencéből, az egész világból érkezőket, mondta. Szólt a Tihanyi Apátság ezeréves küldetéséről, amely a Balaton felett hirdeti, szolgálja a keresztény és magyar kultúrát, mely kiemel minket a hétköznapok szürkeségéből, és közelebb vezet Istenhez.

Tóthné Szlavkovszky Mariann, a kiállítás kurátor szerint Tihanyban már ezer éve találkozik a víz az éggel, a nyugati kereszténység a keletivel, a természet a hittel és a történelemmel, az apátság a felekezetek és a vallások párbeszédében közvetít.

Sárai-Szabó Kelemen, a győri Szent Mór perjelség elöljárója, bencés szerzetes a fotópályázat védnöke méltatta a fényképkiállítást, amit korábbi és jelenlegi diákok készítettek.

Barkó Ágoston, tihanyi plébános, perjeli titkár felidézte, a múzeum felújításához, a kiállításokhoz az apátság a Széchenyi 2020 program, Világörökségi helyszínek fejlesztése című pályázattal nyert támogatást. A legmodernebb eszközökkel, 11 nyelven mutatják be az apátság közel ezer éves történetét. A galériában 60 fényképből álló kiállítással köszöntik a Nemzeti összetartozás évét, és a bencés közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!