Veszprém-Balaton 2023

2021.01.30. 07:00

Megújuló veszprémi ingatlanok

A várbörtönmúzeum fejlesztésére, az egykori Ruttner-ház és a Várkert felújítására kötött együttműködést az önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék.

Marton Attila

Az együttműködést Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója, Porga Gyula polgármester, valamint Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke írta alá Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Az Európa kulturális fővárosa 2023 pályázat egyik célja volt, hogy a város régi, funkció nélküli, felújítandó épületeit újra élettel töltse meg, és ezzel is élénkítse a belváros kereskedelmi, turisztikai és kulturális életét – közölte a Veszprém-Balaton 2023 (VEB2023) Zrt. A háromoldalú megállapodás (amelyet csütörtökön írt alá az önkormányzat, a Veszprémi Törvényszék és a VEB2023 Zrt.) ezt a célt is szolgálja. Kiemelték, a Jókai utca 8. szám alatti régi Ruttner-ház, a várbörtön és a Várkert fejlesztésének összekapcsolása növelheti a veszprémi vár turisztikai vonzerejét. Hozzátették, a megállapodás a várbörtön működését egyszerűsítő eljárásrend kialakítását és az ennek érdekében tervezett infrastrukturális beruházásokat is magában foglalja.

A törvényszék feladata a várbörtön kezelőjeként az állagmegóvás és a hasznosítás, míg az önkormányzat és a VEB2023 közösen a várbörtön kiállításának fejlesztésén dolgozik majd.

A Jókai utca 8. szám alatti Ruttner-ház használaton kívüli, helyi védett épület. A ház felújítása után kiállítótérként, valamint hostelként – ifjúsági szállásként – hasznosítanák. Az ingatlan feletti egykori őrbódé elbontásával új bejárat nyílhat a börtönmúzeumba, lift engedélyezése esetén pedig akadálymentesen megközelíthető lenne az új bejárat, amely tovább erősíti a VEB2023

esélyegyenlőségről vallott értékeit – írták a közleményben.

Az együttműködést Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója, Porga Gyula polgármester, valamint Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke írta alá
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Várkert (Vár utca 17.) – amely országosan védett műemlék – jelenleg szintén használaton kívül áll. Az ingatlan felújítása után a kreatív alkotó- és előadó-művészetek számára adhat otthont, valamint a terület szintén alkalmas arra, hogy újabb bejárati lehetőség nyíljon a várbörtönmú­zeumba anélkül, hogy a látogatóknak át kelljen haladniuk a törvényszéken. A három fejlesztésről szóló koncepcióról 2021 márciusában várható részletes tájékoztatás, míg a szükséges hatósági eljárásokat még ja­nuárban elindítják – zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!