gyümölcstermesztés

2021.03.22. 16:00

Átalakuló ültetvényszerkezet, nehézkes meggypiac

A Veszprémi Mg. Zrt fiatal meggyültetvényén a téli metszés végén járnak. Még a fiatal fák koronaalakító metszése zajlik, a nagyobb vágásfelületeket kezelik is.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A fiatal fákat évente, az idősebbeket két-három évente metszik. 52 hektár termő meggyültetvényt gondoznak, ebből 22 hektár már idős, 30 hektár a tavaly és idén termőre forduló meggy. Kilenc hektár az érdi bőtermő, két hektár a kántorjánosi, öt hektár az újfehértói, a többi cigánymeggy. Az első három konzervipari meggy, ezek területe visszaszorulóban van a cégnél, hosszabb távon csak az érdi bő termőt tartják meg. Az új ültetés zöme cigánymeggy, mely ipari felhasználásra alkalmas – meggylé készül belőle.

- Ha az árakat és a jövedelmezőséget nézzük, akkor a lémeggyet alacsony ár, gyenge jövedelmezőség jellemzi. Igaz, hogy jelenleg a termő cigánymeggyeink egyike sem öntözött, de az új telepítések már öntözhetők, és reméljük, hogy ez javít majd a jövedelmezőségen. Mi elsősorban azért döntöttünk a cigánymeggy mellett, mert a szerkivonások miatt nagyon kevés lehetőségünk maradt a cseresznyelégy elleni védekezésre. Nagyon kevés a rendelkezésre álló növényvédő szer, nagyon szigorúak a követelmények. A lévonalnál a cseresznyelégy nem számít, a konzervipari felhasználásban viszont nem lehet kukac. Ha nem sikerül tökéletesen a védekezés, véletlenül találnak egy nyüves szemet, azonnal küldik vissza a kamiont. Akkor meg már csak a léipar veszi meg, de más fajtáért már csak a cigánymeggy árának a felét fizetik, mert annak a legjobb az ízösszetétele – magyarázza Lengyel Kálmán, a Veszprémi Mg. Zrt. gyümölcstermesztési ágazatvezetője.

A gyümölcstermesztés öntözés nélkül ma már nem működik. A kiöregedő meggyültetvényeket részben étkezési célú, friss fogyasztású, de tárolható gyümölcsökkel pótolják. Almából 12 hektárt telepítettek, zömében hagyományos fajtákkal, de két rezisztens fajtát is kipróbálnak. Az új ültetésű érdi bőtermőt olyan térállásba ültették, hogy az igények függvényében akár a kézi szedés, az étkezési célú felhasználása is lehetséges lesz.

- Próbálunk a kereskedelem megkerülésével minél több gyümölcsöt helyben értékesíteni. Bár már egy évtizede működik a telephelyi értékesítés nálunk, most a telep közepéről a forgalmasabb 73-as út és a szabadságpusztai bekötőút sarkára helyeztük át a boltot. Abban bízunk, hogy így jobban elérjük majd az áthaladókat, és több helyben termő gyümölcsöt tudunk eladni. Amíg az erre alkalmas fajtáink megvannak, a cseresznye és meggy szedd magad akciót is meghirdetjük majd – fejezte be Lengyel Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!