Tavaszköszöntés

2021.03.27. 07:00

Barkával és sonkával készülnek a húsvétra a veszprémi piacon

Pezsgő, árusokkal és vevőkel teli volt pénteken a veszprémi piac. Húsvét előtt egy héttel a barkát és a sonkát kínáló placcoknál érdeklődtünk.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Amikor elkezd szemesedni, akkor kell szedni – mutat egy barkaágat Beszprémi Géza. – Ám amikor kinyílik, az már nem jó, nem szép. Közben vevő jön, barkát szeretne: 300 és 500 forintért viheti a csokrokat, mérettől függően. – Az emberek ráaggatják a tojásokat dísznek, illetve temetőbe viszik ki.

Beszprémi Géza: Amikor szemesedni kezd a barka, akkor kell szedni
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mielőtt továbbmegyünk, jegyezzük meg, hogy a barka a húsvét és a tavasz szimbóluma, jelentősége a keresztény húsvéti ünnepkör, virágvasárnap ünnepléséhez kötődik. Pálmaágak híján Magyarországon barkával emlékeznek meg Krisztus bevonulásáról Jeruzsálembe, a barkás ágakat fel is szentelik és a lakást díszítik vele. Az időben leszedett barkás vesszők megszáradva is szépek maradnak, vázában tartva vagy tavaszköszöntő koszorúba kötve is sokáig díszei lehetnek otthonunknak.

– A sonkának 2700 forint kilója – ezt már pár perccel és sorral odébb Balatoni József mondja a Naplónak a papkeszi Sári Sonka pultjánál. – Mi ilyenkor sem emelünk, tartjuk az árakat. Ebben az időszakban jobban megy a húsvéti kötözött sonka és a darabolt sonka, de nagyon sokan szeretik a tarját, az angolszalonnát is.

Elmondása szerint a keresletet nem befolyásolja az, hogy úgy tűnik; a pandémia miatt idén sem lesz lehetőségünk arra, hogy együtt ünnepeljünk rokonainkkal, barátainkkal.

– Az emberek még remélik, hogy összejöhet a család, de ha nem, úgy vannak vele, hogy tudnak küldeni ajándékba sonkát, füstölt húst – mondja. – Az árak? Nálunk 2019-hez képest 200 forinttal magasabbak az árak.

Egyetértünk, és megkérdezem: mi a jó sonka titka?

– A lényeg az, hogy hagyományos érlelésű legyen, ne gyorspácos – árulja el Balatoni József. – Ezek tizennégy napig vannak sóban, utána pedig szikkasztva, füstölve. Lehet csinálni sonkát három nap alatt is, ami olcsóbb lesz, de annak negyven százaléka víz. Ezeket el merem vágni, ebben nincs víz.

Balatoni József állítja, a hagyományos érlelésű sonka az igaz
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megtudjuk azt is, hogy egy négytagú, sonkát kedvelő család, amelynek tagjai csülköt és egy kis kolbászt is fogyasztanak húsvétkor, 8000 forintból biztos jóllakik idén. Ha pedig visznek hozzá a kerti sütögetéshez kolozsvári szalonnát is, nem csalódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!