Zöldség és gyümölcs családi fogyasztásra

2021.05.04. 06:50

Idén is népszerűek a kiskertek

Csaknem egymillióan kezdték meg a tavaszi munkákat mintegy 600 ezer kiskertben az elmúlt hetekben.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Összesen közel 40 ezer hektáron termelnek zöldséget és gyümölcsöt, elsősorban saját fogyasztásra. A legtöbben kikapcsolódásként tekintenek a kiskert gondozására, de a válaszadók fontosnak tartják azt is, hogy ezáltal friss és vegyszermentes terményhez juthatnak – derült ki az Agroinform felméréséből.

A portál kérdőívét kitöltő közel 1200 válaszadó fele 100 négyzetméternél kisebb kertet művel, és mindössze harmaduknak áll rendelkezésre 200 négyzetméternél nagyobb terület erre a célra. E földterületek 80 százaléka a lakóház körül található udvar vagy kert.

A megkérdezettek 17 százaléka a lakástól távolabbi zártkertben, nyaralóban vagy egyéb elkerített kertben tevékenykedik, 3 százalékuk pedig el nem kerített termőföldön gondozza a kiskertjét. A felmérésben részt vevők 53 százaléka heti szinten kevesebb mint tíz órát tölt a kiskertben a tavasztól őszig terjedő időszakban. 20 százalékuk ugyanakkor több mint 20 órát fordít kertészkedésre hetente. A kertészkedők 92 százaléka tartja jó kikapcsolódási formának a kiskert gondozását. Ugyanakkor a válaszadók 84 százalékának fontos szempont az is, hogy a saját termelésű zöldségeik garantáltan vegyszermentesek, és sokaknál számít az is, hogy így olcsóbban jutnak friss zöldséghez.

A saját kiskertből olcsóbban lehet friss zöldséghez jutni Fotó: Molnár Sándor/Napló

A beérkezett válaszok alapján a kiskertekben termesztett zöldségek közül a paradicsom és a paprika a leggyakoribb, a kiskertek 95 százalékában fordulnak elő. Szintén magas, 83 százalékos a gyökérzöldségek (répafélék, retek, cékla, zeller) aránya, de az uborka és más tökfélék is jelen vannak a kertek 80 százalékában. Hüvelyesekkel (bab, borsó) a kiskertet művelők 76, míg salátával és egyéb levélzöldségekkel (spenót, sóska) 72 százalékuk foglalkozik. Szintén jelentős, 62 százalékos a fűszernövények aránya. Burgonyát azonban már csupán a válaszadók 47 százaléka, káposztaféléket (karalábé, káposzta, kelbimbó) pedig 42 százaléka ter­meszt – derült ki a friss felmérésből.

A balatonfüredi Sylvestris Kertcentrumban Sövegjártóné Marton Katalin elmondta, hogy a zöldségeladások náluk is megugrottak az elmúlt két évben, ami valószínűleg a koronavírus-járványnak és a zöldségárak emelkedésének is köszönhető.

Sövegjártóné Marton Katalin paradicsompalántákkal a kezében. A zöldségek közül ezek a legkeresettebbek Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Legjobban a paradicsomok, a paprikák és a különlegességek fogynak. Vannak oltott zöldségeink is, amelyek kevesebb törődést igényelnek, edzettebbek, szárazságtűrőbbek, sokkal többet teremnek, azokból is rengeteget eladunk. De jól megy a petrezselyem, a levélzöldségek, a metélőhagyma, a mángold és a tépősaláta is – tudtuk meg a kertészeti eladótól. Sövegjártóné Marton Katalin megjegyezte, a paradicsompalántákat fagyosszentek után biztonságos kiültetni, amikor a reggeli hőmérséklet már plusz 10 Celsius-fok körül van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!