Nehéz hónapok után kinyithattak a szállodák

Elérte pénteken a négymilliót a beoltottak száma, így a hazai hotelek újra fogadhatnak turistákat. Szállásadókat kérdeztünk, hogyan készültek erre.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió, Rimányi Zita

Bezzeg József döbröntei szállodaigazgató várta a mielőbbi nyitást Fotó: Hasik Hote

A döbröntei Hasik Hotelt is kritikusan érintette a járvány, tudtuk meg Bezzeg József igazgatótól.

– A tavalyi bezárást követően júliusban és augusztusban telt házzal üzemelt a szálloda, szinte nem éreztük, hogy járvány van. Aztán ősszel sorra mondták vissza a foglalásokat a vendégek. December 1-jétől kollégáinkat csökkentett munkaidőben foglalkoztattuk, bízva a mielőbbi újraindulásban.

Bezzeg József kiemelte, a szálloda talpon maradása a korábbi foglalóknak, előlegeknek köszönhető, mivel ezek olyan alapot teremtettek a nyáron félretett tartalék, valamint az állami bér- és járuléktámogatás mellett, amelyből fedezni tudták a zárt állapot mellett is jelentkező költségeket.

– Biztató jel volt, hogy az idei év elején újra beindult a foglalási láz. A foglalások főként a tavaszi hétvégékre és a nyárra érkeztek, a márciusi bejelentések azonban ismét visszavetették ezeket. Új foglalások híján a meglévő pénzből kellett gazdálkodnunk. A számlánkra érkező foglalókról a vendégek maguk rendelkeztek úgy, hogy nem kérik vissza, inkább később felhasználják őket. Ezzel megmentették szállodánkat. A márciusra és áprilisra tett foglalásokat szintén törölnünk kellett, de úgy készülünk, hogy nyárra már kinyithatunk.

Bezzeg József döbröntei szállodaigazgató várta a mielőbbi nyitást
Fotó: Hasik Hote

A szálloda vezetője azt is elmondta, hogy minden kollégájukat szerették volna megtartani, de a novemberi zárás óta a dolgozók mintegy negyede felmondott.

– Nagy a szívfájdalmunk, hiszen a vendéglátó- és a szállodaiparban az utóbbi években amúgy is nagy volt a munkaerőhiány. Az elmúlt egy évben világossá vált, hogy ez a terület egy ilyen helyzetre, mint a pandémia, mennyire érzékenyen reagál. Szakmánk már nem vonzó a munkavállalók számára. Tartok tőle, hogy a turizmus újraindulása után hiába lesz nagy a kereslet, óriási problémát jelent majd a tovább fokozódó munkaerőhiány. Annak viszont nagyon örülök, hogy a szakembereink, kulcsembereink Döbröntén maradtak – zárta a beszélgetést Bezzeg József szállodaigazgató.

– Tavaly november 10-én bezártunk, és kilenc munkatársunktól meg kellett válnunk, ugyanis a Forest Hills Hotelt üzemeltető cég fő tevékenysége nem a szállásadás, vendéglátás, így kormányzati támogatást nem tudtunk igénybe venni – mondta a Napló érdeklődésére Popovics Borbála létesítményvezető.

Az elmúlt időszakban a létesítményt karbantartották, csinosították. Ezzel leginkább a kertészek foglalkoztak, akik a pandémiás időszakban is éves állásban dolgoznak.

Május eleji kezdésben bízott a múlt héten Popovics Borbála, amikor az egyik fő feladatuk a ház személyzetének összeállítása volt, hiszen szükségük lenne szakácsra, konyhalányra és felszolgálóra is. Ugyanis a szakemberhiány az ő létesítményüket is érinti, még mindig van betöltetlen álláshelyük.

– Bízom benne, hogy hamarosan összeáll a csapat, és visszatér minden a korábbi kerékvágásba – jelentette ki a létesítményvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy a hotelben sok a visszatérő vendég. A golf kedvéért ide járó üzletemberek nem feltétlenül szállnak meg, inkább a természet és a sport szeretete miatt jönnek.

– Tavaly nyáron sok belföldi turista jött el hotelünkbe. Az előzetes hírek szerint idén is hasonló sikeres szezonra számíthatunk – mondta búcsúzóul Popovics Borbála.

A koronavírus miatti intézkedések nyomán tavaly bezárták a balatonkenesei Vadkacsa éttermet és panziót is.

– Nem érte volna meg, ha kiszállítással és elvitelre készülő ételekkel foglalkozunk. Viszont egy pályázat segítségével energetikai felújításba kezdtünk. Az egész épület szigetelése korszerűbb lett, nyílászárókat cseréltünk ki, és napelemek kerültek a tetőre. A festést is elvégeztük – mondta el Hartai Edvárd üzletvezető.

A balatonkenesei Vadkacsa étterem és panzió épületét a zárvatartás idején pályázati pénzből felújították Fotó: étterem

Nagyon várta a járvány okán hozott intézkedések változását, a korlátozások feloldását. Az óvintézkedéseket betartják. Ózongenerátort tudnak szobáikban, éttermükben is működtetni, kézfertőtlenítőt helyeznek el a bejárathoz.

Hartai Edvárd beszélt arról is, hogy alkalmazottaikat sikerült megtartaniuk, ők a felújításban segítettek. Nyáron zenés esteket is szeretnének szervezni, mert azoknak tavaly nagy sikerük volt, de a tervezésnek akkor fognak neki, ha már tudják, milyen előírások vonatkozhatnak rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!