A gombás fertőzések megelőzésén a hangsúly

A gabonaféléknek még időben érkezett az elmúlt hetek csapadéka, pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az előre jelzett termésveszteség nem lesz olyan drámai, mint korábban számították a szakemberek.

Sági Ági

Az őszibúza-állományok regenerálódtak, most a gombás fertőzések megelőzésére kell figyelni. – Egyelőre jelentősebb fertőzés nincs, de a déli országrészben helyenként a rozsdafertőzés már megtalálható, és nagyon sűrű állományokban a gabonalisztharmat tünetei is megfigyelhetők. Ha húsz fok fölé emelkedik a hő- mérséklet, akkor a gabona- rozsdák gyors terjedése várható, erre érdemes megelőző védekezéssel készülni – mondta Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetének elnöke.

– Ha preventíven védekezünk, viszonylag kisebb költséggel és kevesebb növény- védőszer-kijuttatással tudunk dolgozni, míg egy kialakult fertőzésnél magasabb hatóanyag-tartalommal és többszöri védekezéssel tudunk csak eredményt elérni – mondta el lapunknak Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Veszprém megyei területi szervezetének elnöke.

Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetének elnöke
Fotók: Sági Ági/Napló

A repce virágzásakor területenként eltérően, de fagyos volt az időjárás, helyenként jelentős fagykárt szenvedett a növény. Az elhúzódó virágzás a kötődésnek kedvezett volna, de a hideg miatt a méhek nem nagyon járták a táblákat. Repcéből nem várható rekordtermés, jelenleg úgy tűnik, hogy a gazdák a tavalyi termés 70- 80 százalékával számolhatnak.

Az elmúlt hetekben megyeszerte 70-90 mm csapadék hullott, ez a talaj hiányzó vízkészletét többé-kevésbé feltöltötte. Az őszi árpa és búza kalászol, egy hónap múlva már aratás várható. A talajok felső 50-60 centimétere telített vízzel, de a szőlő- és kukoricaállományok fejlettsége elmarad az ilyenkor szokásostól, amiért az alacsony hőmérséklet okolható. A szőlőkben a napokban esedékes az első növényvédelmi beavatkozás, máskor ilyenkor már a harmadik aktuális.

– Kukoricaállományokban sok helyen látszanak foszforhiányra utaló tünetek, lógnak, vörösödnek a növények levelei. A hideg és a vízzel túltelített talajokban a kukorica nem tudja felvenni a foszfort. Ezek a tünetek vagy egy lombtrágyás kezeléssel orvosolhatóak, de szerencsés esetben az idő melegedésével, ha van elég tápanyag, a probléma magától is megoldódik. A hűvös, csapadékos időjárás nagyon kedvezett a moníliafertőzéseknek. Még azokban az ültetvényekben is megjelentek a moníliás tünetek, ahol háromszor is védekeztek a virágzás alatt. A beteg fákról mielőbb el kell távolítani a fertőzött hajtásvégeket, és még egy gombaölő szeres védekezésre is szükség lenne, de ezzel már nagyon kell vigyázni, hiszen közeleg a meggy érése, és figyelni kell az élelmezésügyi várakozási idő betartására – tette hozzá.

Az utóbbi évek egyik jelentős kártevőjévé vált a dióburok fúrólégy, melynek rajzása június elején várható. Érdemes ellene ragacslapos csapdákat kihelyezni, és a csapdafogások alapján a rovarölő szeres védekezést megkezdeni. A lapokat június második hetében 3-4 méter magasan kell elhelyezni, ha növekszik a fogott kártevők száma, rovarölő szerrel védekezni kell. A szert valamilyen réztartalmú gombaölő szerrel érdemes kombinálni, mert a már károsított diótermés héját egy másodlagos baktériumfertőzés éri, és ennek következtében jönnek létre a fekete, rothadásos tünetek. A dióburok fúrólégynek évente egy nemzedéke van, de elhúzódó rajzása miatt a dió megvédéséhez egyszeri védekezés általában nem elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!