Oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékké vált a balatoni hal

A hazai eredetvédelem elfogadása után június 14-én nyilvánossá vált, hogy az Európai Unió elfogadta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kérelmét, így a balatoni hal oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékké vált.

Molnár Sándor

A ponty húsa tömör, rugalmas állagú Fotó: MTI/Varga György

A minőségbiztosítás kidolgozása, a vágópont kialakítása és a termék Balaton-parti bevezetése megkezdődhet – közölte a hírt a halgazdálkodási társaság.

Balatoni hal elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén balatoni halnak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni. – A balatoni hal kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen és hírnéven alapul – mondta Fodor Ferenc haltermelési igazgató.

– A termék előállítási helye elsősorban a Balaton déli és délnyugati vízgyűjtője. A mai halastavak azokon a területeken találhatók, melyek a lecsapolások előtti Balaton öblözetei voltak. Ezeket a halastavakat az egykori tómederben alakították ki, ennek megfelelően altalajuk hasonlatos a Balatonéhoz, vizüket pedig a Balatonba folyó vízfolyások biztosítják. A fentiek értelmében a balatoni hal elsősorban tenyésztésből származik, de az ökológiai célú szelektív angolnahalászat melléktermékeként esetenként jelenthet természetes környezetben felnőtt egyedeket is. A balatoni hal oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott termékek a helyi gasztronómia egyik alappillérei lehetnek.

A ponty és a süllő nélkülözhetetlen hozzávalója az itt készülő balatoni halételeknek. A termék minőségét a szigorú tenyésztéstechnológiai, feldolgozási és nyomon követhetőségi rendszer biztosítja – tudtuk meg Fodor Ferenctől, aki hozzátette: a következő lépés a termék minél szélesebb körben történő megismertetése annak érdekében, hogy a Balaton-parton élők és az idelátogatók kiváló minőségű ételeket fogyaszthassanak.

A ponty húsa tömör, rugalmas állagú
Fotó: MTI/Varga György

A balatoni hal oltalmi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A balatoni fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda). A balatoni hal földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó balatoni sudár vagy varászlói tükrös államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni.

A balatoni hal földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!