Hideg tavasz és aszály után is lehet még jó bor

Az idei várhatóan nem lesz kiemelkedő évjárat a borok tekintetében a szokottnál hidegebb tavasz, majd az utána következő aszályos időszak miatt, ám a szüretig hátralévő pár hét még sokat javíthat a minőségen. Erről Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke beszélt lapunk érdeklődése nyomán.

Szijártó János

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint még javulhat a minőség szüretig a napsütéses órák függvényében

Fotó: Szijártó János/Napló

– Az idei szezon nem volt egyszerű a termelőknek, hiszen egy nagyon enyhe tél után mindenki korai fakadást, virágzást sejtett, azonban a hideg tavasz mindezt felülírta. A március, az április és a május eleje is a szokottnál jóval hidegebb időt hozott, így a várakozással ellentétben nem előbb, hanem később indult el a virágzás – tudtuk meg Borbély Tamástól, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől, aki egyben a szakma rangos elismerését, az Év Bortermelője címet is magáénak mondhatja.

A fiatal borász lapunk kérdésére elmondta, hogy az aszályos idő a növényvédelem tekintetében előnyt jelentett, hiszen a gombabetegségek kevésbé támadtak, azonban a növénynek nagy szüksége lett volna a csapadékra, ami a bor készítésénél nyilván nagyobb kihívás elé állítja majd a gazdákat.

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint még javulhat a minőség szüretig a napsütéses órák függvényében Fotó: Szijártó János/Napló

– A lé kisebb mennyisége mellett a sav- és mustfokarányok is eltolódtak némileg, de az elkövetkező pár hét ideális időjárás mellett akár javíthat is a minőségen. Néhány korai fajtát leszámítva még nem kezdődött el a szüret, így most még bizakodhatunk abban, hogy ha nem is kiemelkedő, de egy viszonylag jó évjárat lehet a 2021-es. Az olaszrizling, a kéknyelű sokáig kint lesz, így elsősorban ott számíthatunk javulásra – fogalmazott Borbély Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!