Mérlegen a balatonfüredi nyár: kitűnő szezon volt

Örülünk az idei év sikereinek, a sok vendégnek, akik évről évre ezt a balatoni várost választják, fogalmazott egyebek mellett Böröcz István. A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (BTE) elnökével a nyár idegenforgalmi mérlegéről is beszéltünk.

Kovács Erika

Böröcz István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Az idei turisztikai szezon elején a koronavírus-járvány megfékezésére tett hazai intézkedések és a nemzetközi utazási korlátozások rendkívüli mértékben csökkentették a hazai szállodák iránti bel- és külföldi keresletet – közölte Böröcz István. A BTE elnöke hozzátette, az év hatodik hónapjában a vendégéjszakák száma a balatoni turisztikai régióban már kedvezően alakult, de még mindig messze elmaradt 2019. júniusitól.

A balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyinak a kétszerese. Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedést jelent. Ezek a tendenciák érvényesültek Balatonfüreden is, de elmaradtak idén a rendszerint tavasszal érkező külföldi csoportok, sokan őszre tették át az utazást. Jelentősen csökkent a külföldi vendégek száma, de ezzel párhuzamosan emelkedett a belföldiek aránya. Megjelent a Balatonnál egy fizetőképesebb kereslet is, illetve olyan hazai vendégek, akik korábban külföldre utaztak.

Mindemellett a hosszabb tartózkodás helyett idén az egyéjszakás foglalás volt a jellemzőbb. Főként hétvégén lehetett látni drasztikus vendégforgalom- növekedést Balatonfüreden, a hétköznapok forgalma pedig lényegesen elmaradt a hétvégitől. Az idei szezon sikeréhez jelentősen hozzájárult az, hogy lehetőség adódott a SZÉP-kártyánál az úgynevezett zsebek közti átjárhatóságra, mely többféle szolgáltatást érintett. A forgalom növekedésében az is közrejátszott, hogy zavartalan nyári időjárás volt júniusban és augusztusban.

Az elnök arról is beszélt, hogy Balatonfüreden az említett két hónapban 307 066 vendégéjszakát regisztráltak, mely meghaladta a 2019-ben jegyzett 296 044 értéket. A szállásadók zöme a tavalyi árak mellett működött, de többen, a régiós árakkal összhangban, 10-20 százalékos átlagár-növekedést valósítottak meg.

A BTE online kérdőíves felmérése szerint a városba érkező belföldi vendégek elsődleges célja továbbra is a pihenés, kikapcsolódás volt, de lehetett látni keresletnövekedést az aktív turizmus iránt. A városba érkező, jellemzően családok, párok egyre gyakrabban választják a helyi és környékbeli kalandparkokat, turistaútvonalakat, kilátókat, kerékpáros túrázási lehetőségeket. Idén talán a legkedveltebb turisztikai attrakció a sétahajózás volt. E szolgáltatás iránti kereslet messze felülmúlta a koronavírust megelőző évek forgalmát is.

Az említett kérdőívből kiderült az is, hogy a vendégek számára elsődlegesen a minőség a lényeges, és előnyben részesítik az online úton történő, előre foglalást, és népszerűek voltak a rugalmas lemondási feltételeket kínáló szállásadók. A különféle koncertekre, rendezvényekre szóló jegyvételeknél is az online vásárlás váltotta fel a helyben történő értékesítést.

Balatonfüreden örömmel látták: nem érintette negatívan a rendezvények látogatottságát az, hogy kérték az oltási igazolványt, a legtöbb ugyanis telt házat vonzott.

- Az év hátralévő részében is számtalan gasztronómiai, sport- és kulturális élményben lehet része annak, aki Balatonfüredre látogat. Örülünk az idei év sikereinek, a sok vendégnek, akik évről évről Balatonfüredet választják. Városunk épül, szépül, ezt jelzi egyebek mellett az, hogy 290 férőhelyes mélygarázs épül, megújul, illetve új funkciót kap a Brázay-strand területe – fogalmazott Böröcz István.

A BTE elnöke kiemelte, idén azt is ünneplik, hogy 50 évvel ezelőtt nyilvánították várossá Balatonfüredet, és büszkén tekintenek a következő évtizedek elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!