Gímszarvastrófea a megyei rekorder

2022.11.04. 17:30

Kitüntetésekkel ismerték el a hivatásos vadászok munkáját

Gím- és dámszarvas-, őz- és muflontrófea, összesen 126 a huszárokelőpusztai vadászház előtti réten – egy helyen tették közszemlére az idei Veszprém megyei vadászat eredményét, a legszebb agancsokat. A rekorder több mint tizenkét kilós, és egy hölgy terítette le az állatot.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A hetedik megyei vadászkamarai trófeaszemle olyan nap, amelyen a vadászat iránt elkötelezettek és a szakma csodálói is láthatják a vadgazdálkodási munka eredményét, felidézhetik ezzel kapcsolatos élményeiket. A rendezvény összetartó ereje sem lebecsülendő, fontos a közös célok megfogalmazása, az összehangolt szakmai alapok kialakítása, amelyekhez minden érintett jó szívvel tud csatlakozni, tudja azokat támogatni. A megyei vadászkamarának nagy szerepe van az összefogás megteremtésében, a sport- és a hivatásos vadászok összefogásában, és a téren is hatékony munkát végez, hogy a közönség széles rétegeivel megismertesse tevékenységüket. A vadászat, a vadgazdálkodás nem elszakítható a társadalom más területeitől, a vendégvadászok például vendéget jelentenek a vendéglátásban, a szállásadóknál, a környék gazdagodását szolgálják, és egyben a vidék megtartóerejét növelik. A magyar vadászati kultúra egyetemes kultúránk része, a hagyományainak továbbvitele az értékek megtartását eredményezi. A megyei kormányhivatal mint vadászati hatóság járul hozzá a közös gondolkodáshoz, informális szakmai egyeztetésekkel is, s idén több kihelyezett trófeabírálatot tartottunk. Büszkék lehetünk a kísérő vadászok munkájára – mondta el Takács Szabolcs Veszprém megyei főispán, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke. 

A VII. Veszprém megyei vadászkamarai trófeaszemlét és a hubertlaki megemlékezést a Veszprém Megyei Vadászkamara, a Bakonyerdő Zrt. és a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. szervezte meg. A hivatásos vadászok emlékhelyén kitüntetést vehetett át több szakmabeli: Csabai Zsolt, a Bakonyerdő, Hegyi János, a Fekete István Vadásztársaság és Zsámboki Imre, a Verga hivatásos vadásza. Pap Gyula, a megyei vadászkamara elnöke megköszönte a hivatásos vadászok munkáját. Szólt arról, hogy országos felmérés szerint anyagi és erkölcsi elismerésük terén előrelépésre van szükség, és felhívta arra a figyelmet, hogy ezért tenni kell. A szakmai eszmecsere erről is folyt a helyszínen, és a megjelentek megcsodálták a trófeaszemle idei megyei rekordját, amely 12,72 kilogrammos. A gímszarvast szeptemberben Vöröskői Petra a gyömörei mezőn kapta puskacsővégre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!