Fizikai és szellemi eleségünk

2023.01.22. 19:30

Az EKF nyitó hétvégéjén a piacot is belepte a hó

Vasárnap a szokott időben, ám rendhagyó helyen, a Fortuna udvarban rendezték meg a hagyományos Óváros piacot. Délelőttől kora délutánig várták az érdeklődőket kézműves ajándékokkal és finomságokkal.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ahogyan már megszokhattuk, a minőségi portékák mellett ínycsiklandó forralt borral, húskészítményekkel és süteményekkel is találkozhattunk a piacon. Ismét nagy volt az érdeklődés, a télies, havas idő pedig csak még jobb hangulatot adott a vásárláshoz. Azt, hogy az EKF nyitó hétvégéje van, csak onnan lehetett észrevenni, hogy helyi és külföldi riporterek és fotósok lepték el a Fortuna udvart.

A nyitó hétvége apropóján élő szavas mesemondással, népzenés énekléssel és kézműveskedéssel várt minden kicsit és nagyot a Csürdöngölő Kulturális Egyesület. A segítségükkel a farsangi időszak hagyományait is felelevenítették a piacozók bevonásával, és ahogy illik, maskarákba bújtak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A farsangi időszak vízkereszttől, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt első napjáig tart.

Különösen nagy öröm volt az évadnyitó piacozáson a Söptei-borokkal, illetve a balatonkenesei Pörc portékáival találkozni. De a Bivaly Bistro jóvoltából bivalyburgert is ehettünk, ami után a Füge ajánlott desszerteket. 

Rácz Csilla és Bíró József már nem először jártak a veszprémi piacon
Fotós: Horváth Virág/Napló

Rácz Csilla és Bíró József a Lavender Tihany kézműves termékeivel készült a hétvégére, és örömmel konstatálták, hogy az EKF-nyitány még több embert csalogatott ki a piacra. Minden termékükben megtalálható a levendula hatóanyagként, de epres és citromos illatok is voltak a felhozatalban. 

Összességében igazi európai színvonalú piaccal kezdődött meg az idei év, a vásárlók és árusok egyaránt izgatottan várják a folytatást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!