Nem volt szerencséje idén a cseresznyének

2023.07.03. 10:00

Mi vitte el a termést? – A füstölés, a monília elleni védekezés segített csak

"Sehol nem látok pirosló szemeket a cseresznyefákon, se Alsóörsön, se Balatonalmádiban, se Cseszneken. Mi történt idén ezekkel a gyümölcsfákkal?" – kérdezte olvasónk. Utánajártunk. Megkérdeztünk egy szakembert és az is kiderült, van, ahol rengeteg termett, olyan hely szintén akad, ahol gyönyörű, hibátlan, nagy szemű, roppanós a termés.

Rimányi Zita

Nyújtja ágát a cseszneki gyümölcsfa, de ahol tavaly roskadásig tele volt piros terméssel, most egy szem sincs Fotó: Rimányi Zita 

 

 

Csak hiszik azt az emberek, hogy elfagyott a cseresznye idén, de nem erről van szó – kezdte tájékoztatását szakértőnk és azzal folytatta: idén áprilisban a moníliafertőzés a cseresznyét is elkapta. Igaz, ezt a gyümölcsöt nem szokta, mert nem fogékony rá, de ezúttal áprilisban épp a virágzás, a beporzás időszakában megfázott, sok volt a hűvös, a csapadékos nap, így rossz volt a megtermékenyülés. Elhúzódott, sokáig tartott ez a kedvezőtlen időszak, épp ennek a kedvelt gyümölcsünknek a fontos, a kritikus időszakában, így a legtöbb helyen nem volt szerencséje a cseresznyének, az eső elvitte a termést. Tarolt a monília ennél a csonthéjasnál. Így sok helyen cseresznyetermés helyett nemtermésről számolthatunk be.

Ahol viszont sikerült megvédeni a moníliától a cseresznyét, ott rengeteg van a fákon, például a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nél, Szabadságpuszta környékén. A zirci piacon is gyönyörű cseresznyét tudtunk venni bakonycsernyei termelőtől. Nagyon megörültünk neki, mert tudjuk, ahol tavaly sok volt, általában idén egy szemet se tudtak leszedni. Meg is kérdeztük az árusító asszonytól, nekik hogy-hogy ilyen szerencséjük volt. Azt felelte, hogy az említett kritikus áprilisi időszakot füstöléssel tudták átvészelni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!