Mezőgazdaság

2024.02.13. 15:00

Készülnek a gazdák a tavaszi időszakra

A kukorica- és a napraforgó-vetőmagok tekintetében beszerzési időszak van, sokan már megrendelték, de van, aki még kivár az árak alakulása miatt. Kismértékű, 5-10 százalékos drágulás tapasztalható, az eddigi beszerzések zavartalanok. Erről Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke tájékoztatta lapunkat.

Szijártó János

Forrás: pexels.com

A műtrágyákkal kapcsolatban elmondta, hogy az első és a második fejtrágyák adagját a legtöbben megvették, vannak azonban, akik várnak még a műtrágyaárak csökkenésére, ugyanis a tavalyi 400 ezer Ft/tonnás árhoz képest jelenleg 100–130 ezer Ft/tonna áron lehet az egyszerű, 27 százalékos műtrágyákat megvásárolni, és ez még csökkenni látszik. Ráadásul a termelők mintegy 40 százalékának megvan az évi műtrágyakészlete. A műtrágyák elérhetőek a piacon, jelenleg készlethiányról nem tud a Nemzeti Agrárkamara. 

Sövényházi Balázs arról is beszélt, hogy az Agroökológiai programot (Aöp) 2024-ben is sokan vállalják, azonban eltolódik a hangsúly a kevesebb adminisztrációt igénylő vállalások felé. Például a forgatás nélküli talajművelés szűkített növényvédőszer-használattal vállalás helyett a karbamidkijuttatást helyezik előtérbe, ami lényegesen kevesebb adminisztrációval és kötelezettséggel jár. Ráadásul az sem mindegy, hogy a terület 5 vagy 50 százalékán kell teljesíteni az előírást. Az Aöp kapcsán a vállalási kedvet nagyban befolyásolja majd a tavalyi év elbírálása, illetve az új vállalható pontok közzététele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!