Fontos közlés a Napenergia Plusz Program kapcsán

2024.03.20. 15:00

Még egy esélyt kapnak az elutasítottak

Fontos közleményt adott ki a Napenergia Plusz Program kapcsán a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.

Szijártó János

Az az adószámmal rendelkező magánszemély, akinek elutasította a kiíró a támogatási kérelmét a Napenergia Plusz Programban azért, mert úgy vélték, hogy a megjelölt ingatlanban gazdasági tevékenységet folytat, méltányossági alapon kifogást nyújthat be a döntés ellen - jelentette be a kiíró Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ Zrt.) keddi közleményében.

Kapnak még egy esélyt a Napenergia Plusz Programban elutasított pályázók
Kapnak még egy esélyt a Napenergia Plusz Programban elutasított pályázók
Fotó: Szijártó János/Napló

Ha a kifogásban hitelt érdemlően tudja igazolni a pályázó, hogy az adott ingatlanban nem zajlik gazdasági tevékenység, akkor ismét értékeli a támogatási kérelmet a kiíró, és a támogatás elnyerése lehetővé válik. A közleményt azután adta ki az NFFKÜ Zrt., hogy sorra utasították el azokat a támogatási kérelmeket, amelyekben adószámmal rendelkező magánszemélyek pályáztak. Ez azért volt ellentmondásos, mert a pályázati kiírás szerint nem kizáró ok, és a hazai jogszabályok szerint nem is minősül vállalkozói tevékenységnek az adószámos magánszemély által végzett tevékenység (őstermelő, magánszállás kiadás). 

A pályázati kiírás szerint nem nyújtható támogatás abban az esetben, amennyiben a beruházással érintett lakóingatlan vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt.) székhelye, telephelye, fióktelepe. A cégnyilvántartás alapján a beruházással érintett ingatlan vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) székhelye, telephelye, fióktelepe". Az adószámos magánszemélyként végzett tevékenység nem szerepel a felsorolásban és nem számít vállalkozásnak. Az NFFKÜ Zrt. érzékelte az ellentmondást, így keddi közleményében azt írta, hogy a pályázóknak hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy a lakóingatlanukra kért nem gazdasági célra kívánják igénybe venni.

Mint írták, hitelt érdemlő igazolásként a támogató elfogadja, ha a pályázó nyilatkozik arról, hogy a pályázatban érintett ingatlannal kapcsolatban teljes körűen megfelel a következő állítások mindegyikének, egyúttal vállalja, hogy az alábbiakat a projekt megvalósítása során és annak fenntartási időszaka alatt is maradéktalanul biztosítja a felsoroltak szerint:

- adószámmal rendelkező magánszemély, ha a tételes adózást választotta, az ingatlannal kapcsolatban semmilyen költséget nem számol el;

- az ingatlanhoz regisztrált adószám esetén pályázónak nyilatkoznia szükséges, hogy az ingatlan sem székhelyül, sem telephelyül, sem fióktelephelyül nem szolgál sem jogi, sem természetes személynek semmilyen gazdasági tevékenységhez, illetve arról is, hogy a beruházással érintett ingatlanba bejelentett gazdasági tevékenység ténylegesen hol történik, azt milyen jogi formában látják el, és hogy pontosan milyen gazdasági tevékenységet takar (legalább négyjegyű TEÁOR kóddal);

- a pályázó tudomásul veszi, hogy ha az ingatlanban mégis gazdasági tevékenység folyna, akkor a támogatás tiltott állami támogatásnak minősül, annak jogkövetkezményeit viseli, a támogatás jogosulatlan igénybevétele, jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét ügyleti és (késedelem esetén) késedelmi kamattal növelt mértékben köteles visszafizetni;

- a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a támogató helyszíni ellenőrzés keretében bármikor ellenőrizze, hogy a beruházással érintett ingatlan megfelel a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek, továbbá, hogy a nyilatkozatban foglaltak változatlanul megfelelnek a valóságnak;

- a pályázó vállalja, hogy haladéktalanul értesíti a támogatót a nyilatkozatban rögzített helyzettel kapcsolatban beálló, bármiféle változásról.

A Napenergia Plusz Program egyébként napelemre és energiatárolóra vehető igénybe a magánszemélyek számára, legfeljebb 5 millió forint támogatási összegig, az elszámolható költségek legfeljebb kétharmad részéig. Most az elutasítottak jó része kaphat még egy esélyt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!