dermedve pislogunk

2018.02.28. 07:21

Hófúvás és extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést Veszprém megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnali veszélyjelzésében azt írta: a továbbiakban már csak helyenként lehet hószállingózás, havazás, de csak egy-két centiméternyi hó hullhat.

Az olykor erős szél a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban hordhatja a frissen lehullott havat az utakra. Délutántól nyugaton mérséklődik a légmozgás, ott megszűnik a hófúvás. A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték, hogy a reggeli órákban néhol, majd késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben) mínusz 15 Celsius-fok köré, majd alá csökken a hőmérséklet. Az extrém hideg miatt Baranya, Heves, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok között várható. Késő estére mínusz 15 és mínusz 8 fok közé hűl le a levegő.

Az érkező extrém hideghullám nagyon megterheli a szervezetet – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 aktuális csatornán. Különösen veszélyesnek nevezte, hogy a kifejezetten enyhe tél után jön a hidegbetörés, így az átlagosnál jobban megviseli majd az embereket. Hozzátette, az erős szél tovább rontja a hőérzetet. A szakértő szerint a keringési problémákkal, illetve a magas vérnyomással küzdők esetében gondot okozhat, hogy a drasztikusan csökkenő hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, ami megterheli a szívet. Az extrém hideg erősíti azokat a folyamatokat is, amelyek a trombózisveszélyt növelik, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a görcsös panaszokat, így a koraszülések száma is emelkedhet – mondta. Az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt nő a fertőzésveszély, illetve romlanak a reflexek, és ez a balesetveszélyt is növeli. Pintér Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon hideg időben nem szabad tartósan a szabadban lenni, rövid idő alatt kialakulhatnak fagyási sérülések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!