veszélyjelzés

2019.01.25. 08:28

Hófúvás és erős szél miatt adtak ki figyelmeztetést megyénkre

Napközben a Dunántúlon várható egyre nagyobb területen hófúvás, estétől pedig a középső tájakon is hordhatja a szél a havat.

Forrás: pixabay

A fél országban hófúvásra kell készülni; két megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre. A veszélyjelzés szerint a hófúvás miatt Baranya és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben az erős szél magas hótorlaszokat emelhet. Veszprém megyére az erős szél veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: a déli órákig fokozatosan alábbhagy a csapadék, a legtovább északkeleten, északon eshet a hó. Késő délutántól a déli, délkeleti területeken ismét várható hószállingózás, gyenge havazás, amelyből tovább mintegy 2 centiméternyi hó hullhat. Este, késő este a keleti határvidéken kisebb ónos eső is előfordulhat.

Napközben a Dunántúlon várható egyre nagyobb területen hófúvás, estétől pedig a középső tájakon is hordhatja a szél a havat. A Dunántúlon a vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken, főként a Dunántúli-középhegységben, valamint a Dunántúl déli részén a nap második felétől erős hófúvás is kialakulhat – tették hozzá.

A hőmérséklet napközben mínusz 2 és plusz 2 fok között várható. Késő estére általában mínusz 1 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő.

A vmeteo prognózisa szerint pénteken az élénk, erős széllökésekkel kísért északnyugati szél okoz kellemetlen időjárást. A felettünk robogó szakadozott felhőzetből csapadék nem valószínű. A délutánra várható -2°C a szél miatt elég cudar hőérzetet ad.

Szombatra mérséklődik a légmozgás, délután a szél délnyugatira fordul. Csapadék is érkezhet, havas eső, hó is hullhat, nem számottevő mennyiségben. Szombat reggel -3°C-ot, délután és este 1°C-ot mérhetünk.

Gyenge hidegfront jellegű hatással számolhatnak a különösen érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, valamint szédülés is. Ingadozhat a vérnyomás. Epilepsziás, illetve asztmatikus rohamok léphetnek fel. Az allergiás betegségek, illetve tünetek halmozottabban észlelhetők. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakcióidő – írja a met.hu.

Az utinform.hu-ról megtudhattuk, hogy a főutak és a mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén sónedves, illetve száraz. Veszprém megyében többfelé havas-latyakos-hókásás burkolatot jelentettek. Télies útviszonyokra kell még számítani a Bakony útjain is. A Dunántúl nagy részén élénk a légmozgás. A látási viszonyok általában jók, elszórtan párás a levegő.

(A nyitókép forrása: pixabay.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!