Jó tanácsok szülőknek és gyerekeknek

2018.06.12. 14:00

Teljen a nyár biztonságban! Rendőrségi tanácsok a szünidőre

Nagyon fontos, hogy a gyermekek szünidőben idegennel ne álljanak szóba, ne fogadjanak el tőlük semmit, és ne menjenek el velük sehova! Ilyen és ehhez hasonló jó tanács hangzott el a minap egy gyermekeknek, illetve fiataloknak szóló rendőrségi rendezvényen Tihanyban, a Levendula házban.

Kovács Erika

Egyedül a házban

A találkozón egyebek között a rendőrök elmondták: a nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik otthon egyedül, felügyelet nélkül. Nagyon fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, és ha bármilyen probléma történik, például tűz keletkezik, azonnal hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot.

Ne írjunk ki mindent a Facebookra!

A fiatalok figyeljenek arra, hogy milyen adatokat adnak meg magukról az interneten, mert ezzel elkerülik az esetleges visszaéléseket. Nagyon lényeges az, hogy a gyermekek idegennel ne álljanak szóba, ne fogadjanak el tőlük semmit, és ne menjenek el velük sehová!

A szigor néha jó

A nyári szünidő alatt a gyermekek, fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket, de előtte beszéljék meg, hogy mikorra érkeznek haza. Ha bármi közbejön, értesítsék szüleiket erről.

Vigyázni kell az értékekre

Mindemellett fontolják meg a fiatalok, hogy milyen értéktárgyat, például ékszert, mobiltelefont visznek magukkal és azokat hol tartják. Az értékes holmik ugyanis könnyen felkelthetik mások érdeklődését, és végső soron a fiatalok akár bűnesetek áldozataivá is válhatnak. Ügyeljenek arra is, hogy a strandokon tartsák be a fürdőzés szabályait, például felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe, és csak annyi értéket, pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges, értékeiket pedig helyezzék el széfben, értékmegőrzőben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!