a móri mészárlás utóélete

2019.11.13. 17:48

Védett tanú segíthet a móri nyomravezetőnek megszerezni a 12,5 milliós díját

Zárt tárgyaláson dől el, hogy a szárligeti hadtörténész, Szebenyi István megkapja-e a móri mészárlás fegyvereinek megtalálása után a nyomravezetői díjat.

kemma.hu

Hamarosan kiderül, megkapja-e a 12,5 millió forintját Szebenyi István, a férfi, akinek a segítségével rendőrkézre kerültek a móri mészárlás elkövetői – írja a borsonline.hu-ra hivatkozva a kemma.hu. Zárt tárgyalás keretében, egy titokzatos, védett tanú meghallgatásával dől el, hogy 13 év után megkapja-e a 25 milliós nyomravezetői díj felét Szebenyi István. Ugyanis annak idején az amatőr hadtörténész segítette hozzá a rendőrséget ahhoz, hogy megtalálják a 2002-es móri mészárlás két valódi tettesét.

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk a Veszprém Megyei Bíróság szerint igenis nyomravezető a szárligeti Szebenyi István, aki a tarjáni erdőben 2006-ban megtalálta a móri vérengzésnél és a veszprémi postásgyilkosságnál használt fegyvereket. Azonban jutalmából eddig mindösszesen 100 ezer forintot kapott a megtaláló a milliók helyett.

A 2002-es nyolc emberéletet követel móri bankrablás után először egy másik férfi, bizonyos K. A. infói nyomán indultak el a hatóságok. Ahogy a Bors felidézi, a férfi szándékosan helytelenül nevezte meg két társát, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akik éveken keresztül ültek jogtalanul, míg Szebenyi István fémdetektorával megtalálta a fegyvereket. A hamis tanúzást követően K. A. azonnal megkapta a 25 millió forint nyomravezetői díjat.

Szebenyi Istvántól azonban már megtagadták a nyomravezetői díjat, mert azt arra az esetre ajánlották fel, ha a bankrablás elkövetőinek kilétére és tartózkodási helyére vonatkozóan valaki konkrét információval szolgál. Hosszú perelések kezdődtek az ORFK és a Magyar Posta ellen, amelynek következtében Istvánnal az elvesztett perekből adódó perköltséget is kifizettették.

Most, az utolsó, mindent eldöntő tárgyaláson eldől, hogy végre elismerik-e a hadtörténész igazát. Zárt tárgyalás révén maga Szebenyi István sem lehet jelen, akinek ez maradt az utolsó lehetősége, hogy megkapja a nyomravezetői díjként felajánlott összeget.

– Nem vagyok optimista, mert bár tudom, hogy igazam van, de – az eddigiekből ítélve – bármi megtörténhet. Ha ez nem sikerül, akkor itthon nincs több lehetőségem a fellebbezésre, ezután már csak Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bizottságához fordulhatok, és el is fogok menni! – szögezte le. A férfi a felét igényelte csak a nyomravezetői díjnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!