fő ok az emberi gondatlanság

2020.04.04. 07:00

Veszprém megyében is egyre több a szabadtéri tűz, tegyünk a megelőzésért!

Megszaporodtak Veszprém megyében is a szabadtéri tüzek, pedig ezeket odafigyeléssel meg lehet előzni, hangsúlyozta a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Égett a kerti hulladék, összehordott szemét, illetve a tartó Ajkán, a Vajda Péter utcában, Csetényben, a Kossuth utcában és Nyirádon, az Alkotmány utcában április 2-án, de az elmúlt napokban többször vonultak a Veszprém megyei tűzoltók is szabadtéri tüzekhez. A csapadékszegény időjárás miatt ugyanis ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma, és az ország tűzoltóit idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották.

A katasztrófavédelem aláhúzta, ezeknek a tüzeknek csaknem a száz százaléka emberi gondatlanság miatt történt. Megkezdődtek ugyanis a kerti munkák, és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek csaknem fele kerti hulladék égetése miatt alakult ki, pedig ezt csak ott és akkor szabad égetni, ahogy ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Égetésnél figyelni kell arra, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag, a tűz megfékezéséhez alkalmas szerszám. Ha feltámad a szél, oltsuk el a lángokat, és ne dobjunk ki az autóból, vonatról égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet. Soha ne hagyjunk üveghulladékot az erdőben, réten, mert szennyezi a környezetet, és az üveg a nap sugarait összegyűjtve képes meggyújtani a növényzetet. Ha mégis tűz keletkezik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Aki a szabályokat nem tartja be, a kár megtérítése mellett tűzvédelmi bírságra is számíthat. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett lángokat a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság 10 ezer forinttól három millió forintig is terjedhet. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem honlapján is lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!