felfüggesztett fogházbüntetést kaphatnak

2021.01.27. 10:24

Leomló fal okozta egy munkás halálát a tihanyi építkezésen – vádat emeltek a felelősök ellen

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádol a Veszprémi Járási Ügyészség egy építésvezetőt, valamint az egyik alvállalkozó ügyvezetőjét, akiknek foglalkozási szabályszegései a helyi sportcsarnok építkezésén dolgozó segédmunkás halálához vezettek Tihanyban.

A vádirat szerint a fővállalkozó egy másik céggel szerződött az építési munkák elvégzésére, amely az ügy 38 éves vádlottját, egy esztergályos végzettségű férfit alkalmazott építésvezetőként – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. Az alvállalkozó a szerkezetépítési, így a falazási munkákra további alvállalkozói szerződést kötött. Az újabb alvállalkozónak saját építésvezetője, felelős műszaki vezetője nem volt, a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalók feladataikat a 38 éves vádlott utasításai alapján látták el.

A munkások 2018. október 24-én a bejárati főfal falazását végezték, amikor annak egy 5 méter hosszú és mintegy 4,3 méter magas szakasza a sértettet maga alá temetve ledőlt.

A férfiről azonnal leszedték a téglákat és értesítették a mentőket, azonban életét a műtét és a szakszerű orvosi kezelés sem tudta megmenteni.

A szakmai gyakorlat szerint szabadon álló fal esetén a 38 cm-es falvastagságot figyelembe véve, 3 méteres magasság után biztosítani kell a fal merevítését, bekötését a stabil épületszerkezetbe, amely ez esetben nem történt meg. A fal így a stabilitás hiánya miatt omlott le, melyben a baleset idején feltámadt viharos szél is közrehatott. Az építésvezető foglalkozási szabályszegései – akinek a munka felügyelete, a munkavédelmi előírások betartatása és ellenőrzése is a munkakörébe tartozott – éppen azért vezettek balesethez, mert a falazás során nem gondoskodott a stabilitás biztosításáról. A szerkezetépítési munkákat végző cég 47 éves ügyvezetőjét pedig azért terheli felelősség, mert

a falazást végző munkásoknak nem volt megbízott vezetője, a brigádban nem volt szakképzett kőműves,

holott a munkavédelmi törvény szerint, mint munkáltató, felelős volt a biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. Szabályszegése folytán azon előírások sem teljesültek, hogy a munkavállaló csak olyan munkával bízható meg, amelynek biztonságos ellátáshoz szükséges ismeretekkel rendelkezik, illetve a munkáltatónak a biztonságos munkavégzéshez megfelelő szakképzettségű és számú munkavállalót kell biztosítania.

Az ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság az építésvezetőként dolgozó vádlottat határozott időre tiltsa el a foglalkozásának gyakorlásától, míg a sértettet alkalmazó cég ügyvezetőjét pénzbüntetésre is ítélje.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget