Befolyással üzérkedtek, de rajtavesztettek

Befolyásos embernek adták ki magukat azok a vádlottak, akiket bíróság elé állítottak. Az ötletgazdát négy év börtönre ítélték.

Mátételki András

Korábban hivatalos személy elleni erőszak, valamint kábítószerrel való visszaélés miatt több mint hét évet töltött fegyházban az ajkai D. Attila (49), aki tudomást szerzett arról, hogy két helybeli férfi ellen eljárást indított a rendőrség kábítószer birtoklása miatt. A másodrendű vádlott, S. Balázs (47) is hallott az ügyről, akinek szintén volt már dolga a igazságszolgáltatással: csalás, lopás, önbíráskodás miatt ítélték el. A két férfi elhatározta, hogy trükkös módon szereznek pénzt.

Az ítélet szerint még 2017 február elején D. Attila többször felhívta telefonon a kábítószer birtoklásával gyanúba került egyik férfit azzal, hogy kapcsolatain keresztül el tudja intézni, hogy ne álljon bíróság elé, hanem az úgynevezett elterelésben részesüljön, azaz a drogambulancián előadásokon kell részt vennie. A lényeg, hogy 300 ezer forint ellenében elkerülheti a börtönt.

A személyes megbeszélésre a másodrendű vádlott munkahelyén került sor, ahol S. Balázs is megerősítette: kapcsolatai segítségével elintézi, hogy ismerősük ne kerüljön bíróság elé. Megismételte, a közreműködésért ketten 300 ezer forintot kérnek. Az ajánlatot a bajba került nem fogadta el, azaz egy fillért sem fizetett a két vádlottnak, akik egy jól ismert veszprémi ügyvédre hivatkoztak, aki képes lenne „kimosni” a férfit az ügyből.

A Veszprémi Járásbíróság befolyással üzérkedés bűntettében mint társtettest mondta ki bűnösnek D. Attilát, akit mint többszörös visszaesőt, három év fegyházra ítélt. Barátját, a másodrendű vádlottat ugyanezért a bűncselekményért vonták felelősségre. Őt négy évre felfüggesztett két év börtönnel sújtották.

Az ügy a Veszprémi Törvényszék elé került, ahol D. Attila büntetését felemelték négy évre. S. Balázsra szintén letöltendő szabadságvesztést szabtak ki: két év tíz hónapot kell börtönben töltenie. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!