Súlyosbították az embercsempész büntetését

Eredményes ügyészi fellebbezést követően, jelentősen súlyosította a Veszprémi Törvényszék annak a szerb embercsempésznek a büntetését, aki idén februárban öt illegális határátlépő Nyugat-Európa felé jutását segítette.

Veszprém Megyei Főügyészség

20210208 Márkó, Menekült a rendőrök elől egy migránsokat szállító embercsempész, majd árokba hajtott a szerb férfi a 8-as úton, Márkónál. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az immár jogerős ítéleti tényállás szerint a 60 éves szerb állampolgárságú elkövető a szerb-magyar határtól mintegy 50 kilométeres távolságra lévő Cece közelében vette fel gépkocsijába az öt, magát szír állampolgárnak valló migránst, akik korábban afgán embercsempészek segítségével, létrákon jutottak át a műszaki határzárul szolgáló ideiglenes kerítésen. Az elítélt, aki a fuvarért 700 eurót kapott volna, annak tudatában, hogy illegális határátlépőket szállít, a személygépkocsival Ausztria felé indult, ám Veszprém külterületén a rendőrség megállította és igazoltatta.

A férfit a Veszprémi Járásbíróság az elsőfokú ítéletével 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 évre kiutasította Magyarország területérről. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész azonban súlyosításért jelentett be fellebbezést, melyet másodfokú indítványában a Veszprém Megyei Főügyészség is fenntartott.

A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a fellebbezésben, illetve a főügyészség indítványában foglaltakkal egyetértve a szabadságvesztés tartamát három, míg a kiutasítás tartamát hat évre súlyosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!