Balesetre hivatkozva csalt ki másfél milliót egy csopaki asszonytól az álszomszéd

Úgynevezett „unokázós” csalás elkövetőivel szemben emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség.

Az ilyen típusú, főként idős emberek sérelmére elkövetett csalások igen elterjedtek az utóbbi időben, melynek során az elkövetők egy telefonhívás során a sértett rokonának, jellemzően unokájának adják ki magukat, például azt állítva, hogy a családtag közlekedési balesetet szenvedett, kérik a nagyszülőt, hogy azonnal küldjön pénzt – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. A pénzért természetesen nem az unoka megy, hanem az álunoka által odaküldött „ismerős”, azaz egy elkövető, aki még azelőtt elviszi a pénzt a megtévesztett nagyszülőtől, hogy az rájöhetne a csalásra. Jellemző, hogy az elkövetők éjszaka, a legvédtelenebb időpontban telefonálnak, amikor a sértett még érzékenyebben reagál a közölt hírre, s nehezebben tudja értékelni annak valóságtartalmát.

A vádirat szerint az ügy 21 és 42 éves elkövetőinek egy ismeretlenül maradt társa 2020. május 9-én késő este ezúttal nem unokának, hanem a sértett szomszédjának kiadva magát, azzal hívta az idős csopaki sértettet, hogy közlekedési balesetet szenvedett, a balesetben részes másik fél pedig 2 000 000 forintot kér, hogy a történtek miatt ne induljon eljárás a rendőrségen. Az idős asszony elhitte a történetet, és előbb 1 000 000 forint, később könyörgésre további 500 000 forint átadását vállalta, amelyért nem sokkal a hívás után a két vádlott ment el, és a pénzt egyikük, mint „a szomszéd ismerőse” vette át a sértettől. A csalással okozott kár nem térült meg.

Az ügyészség a két férfival szemben – akik ellen további, hasonló bűncselekmények miatt más hatóságnál is van folyamatban büntetőeljárás – börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, továbbá indítványozta, hogy tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!