Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Tapolcán

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy tapolcai háznál, a Deák Ferenc utcában ma éjjel – tudtuk meg Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

A helyi önkormányzati tűzoltók kiérkezéséig a lakók a kazánt kikapcsolták, a koncentráció csökkent. A tűzoltók a fűtőberendezés visszakapcsolását követően a gázkazán mellett ki tudták mutatni a gyilkos gázt, ezért azt leállították és felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy vizsgáltassa felül a készüléket. Az ingatlan fűtését alternatív módon meg tudták oldani, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

A tapolcai eset könnyen tragédiával végződhetett volna, ha nincs a lakásban megfelelően működő jelzőkészülék – figyelmeztetett a szóvivő. A szén-monoxid akár egy percen belül is ölhet.

Fotó: BM OKF/Szőke Péter

A katasztrófavédelem újra felhívja a lakosság figyelmét arra, mennyire fontos a fűtési szezonban a kémények és fűtőtestek ellenőrzése, illetve egy néhány ezer forintért beszerezhető szén-monoxid-jelző készülék megvásárlása és felszerelése.

A kémények tisztítása és felülvizsgálata magánszemélyeknek ingyenes, azt a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon vagy a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon bármikor kérhetik, a megfelelő minősítéssel rendelkező CO-érzékelőkről pedig a katasztrófavédelem honlapján tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!