Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Várpalotán

Szén-monoxid-érzékelő mentett életet Várpalotán szombaton.

Egy Újlaky úti ingatlanban jelzett a készülék. A pétfürdői hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, akik méréseket végeztek és ki tudták mutatni a szén-monoxid jelenlétét a gázkazán közelében. A szabályosan felszerelt CO-jelző készülék jelzésére a lakás négy lakója elhagyta az épületet, miután kinyitották az ablakokat. A tűzoltók felhívták a tulajdonos és a bérlők figyelmét arra, hogy a fűtőberendezést szakemberrel át kell vizsgáltatni. Felülvizsgálatig a lakásban egyéb módon fűtenek, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

A hideg hónapokban egyik legnagyobb veszélyt a nyílt égésterű vízmelegítők, gázkazánok, kandallók és cserépkályhák jelentik, melyek a szoba levegőjét használják el működés közben. Azokban a háztartásokban, ahol van jól működő, minősített szén-monoxid-érzékelő, a halálos CO-mérgezések elkerülhetőek. Ilyen szerencsés kimenetelű eset volt a szombati várpalotai is, ahol időben ki tudtak menekülni a lakók a jelzőkészülék sípolását követően.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik