Lebénult az egyik utas gyorshajtás miatt: bíróság előtt a Balatonakarattyánál balesetet okozó férfi

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, a járművezetéstől öt évre, a közügyektől pedig három évre eltiltotta a másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a 20 éves férfit, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozott Balatonakarattyánál, 2019 telén közölte a Veszprémi Törvényszék sajtóosztálya.

Kovács Erika

Fotó: pixabay.hu

A tényállás szerint a férfi, aki kezdő sofőr volt, személyautóval ment este, derült időben, gyenge forgalomban, ahol 70 kilométer volt a megengedett sebesség. Ezzel szemben egy kanyar előtt legalább 200 kilométeres sebességgel ment, amit 154-165 kilométerrel akart bevenni, amikor megcsúszott az autó, és a vészfékezés ellenére áttért az úttest bal oldali sávjába, ahol tovább sodródott, majd 115-125 kilométeres sebességgel a szalagkorlátnak ütközött. Az autó átszakította a szalagkorlátot, és a tetején állt meg az árokban. A férfi tudott arról, hogy nyári gumiabroncsokkal közlekedik, a hátsó biztonsági övek pedig nem működtek. A hátsó ülésén utazó három ember, akik nem tudták magukat bekötni, kirepültek az autóból. Egyikük életveszélyesen megsérült, lebénultak az alsó végtagjai. A másik két ember súlyosan sérült meg, egyikük súlyos egészségromlást szenvedett. A jobb első ülésen utazó ember, az ügy tanúja, könnyebben sérült.

Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott, a védője és az ügyész enyhébb minősítésért, illetve enyhébb büntetésért fellebbezett. A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét enyhítette, mely négy év börtönbüntetésre ítélte a férfit, ennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, kilenc évre pedig a járművezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!