Meghalt egy borász Badacsonyban: ítéletet hirdettek elsőfokon

Öt év hat hónap, valamint öt év börtönbüntetésre ítéltek két férfit a Veszprémi Törvényszéken november 9-én, amiért bántalmaztak egy borászt Badacsonyban 2018-ban, aki a helyszínen meghalt, közölte lapunkkal Laczkó Henriett, a Veszprémi Törvényszék szóvivője.

Kovács Erika

A tragédia helyszínénél, a badacsonyi parkolónál az elhunyt fiatalember összetört rokonai és barátai gyertyát, mécsest gyújtottak

Fotó: Kovács Erika/Napló

Az elsőrendű vádlottat halált okozó testi sértés és garázdaság bűntette, valamint ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Veszprémi Törvényszék. A férfit öt évre eltiltotta a közügyektől és nyolc hónapra a közúti közlekedéstől is. A másodrendű vádlottat halált okozó testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt öt év börtönbüntetésre ítélte. A vádlottaknak együtt több mint 1,8 millió forint bűnügyi költséget is viselniük kell.

A szóvivő azt mondta, a sértett bántalmazása áttételesen és közvetetten állt kapcsolatban a halálával. A férfit, aki nem tudott veleszületett szívbetegségéről, 12 kis és közepes erejű ütés érte. A verés, illetve az emiatt kialakult pszichés stressz is hozzájárultak a halált okozó szívelégtelenséghez. A helyszínen a mentők megérkezéséig azonnal megkezdte a férfi újraélesztését egy rendőr, a biztonsági őr, a gyermekorvos és egy szakápoló is, de az életét már nem lehetett megmenteni. Az ügyben a bíróság 11 különböző szakértő véleményét hallgatta meg, végül az Egészségügyi Tudományos Tanács foglalt állást az ügyben. A döntés ellen a vádlottak és védőik felmentésért, az ügyész súlyosabb büntetésért fellebbezett, ezért az ügyet másodfokon folytatják.

A tragédia helyszínénél, a badacsonyi parkolónál az elhunyt fiatalember összetört rokonai és barátai gyertyát, mécsest gyújtottak Fotó: Kovács Erika/Napló

Varga Zoltán, Zánka alpolgármestere, H. Cs., a 38 éves, kertészmérnök végzettségű elhunyt férfi nagybátyja az ítélet után érdeklődésünkre elmondta, a fiatalember életét sajnos már nem tudják visszaadni, de az elrettentés miatt komolyabb büntetésre számított, hogy az esetleges elkövetők jobban érezzék a súlyát annak, hogy a verés halálhoz is vezethet. Reméli, hogy másodfokon szigorúbb ítélet születik, melynél, ahogy fogalmazott, vélhetően jobban figyelembe veszik az elkövetők előéletét is. A család a mai napig nem tért napirendre az eset felett. Varga Zoltán köszönettel beszélt a bíróról, aki az ügyben sokféle szakértői véleményre tartott igényt.

Az esetről helyszíni riportban beszámoltuk, melyben egyebek mellett megírtuk, egy badacsonyi ABC parkolójában történt a verekedés, ahová behajtott a két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi 2018. szeptember 18-án. A parkolónál másnap az elhunyt fiatalember összetört rokonai és barátai gyertyát, mécsest gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!