Anydesk

2023.10.22. 07:00

Csúnya átverés áldozata lett a veszprémi nő, 3,5 millió forinttal húzták le a netes csalók

Egy 34 éves veszprémi nő privát szám kijelzéssel kapott hívást, melyben egy férfi arról értesítette, hogy a számlájáról utalást kezdeményeztek egy csaló számlájára, a rendőrség pedig már intézkedik - olvasható a Veszprém vármegyei rendőrség közösségi oldalán.

Veol.hu

A tettenérés érdekében a hívó kérte a nőt, hogy nézze meg a bankjától kapott e-mailjeit, ellenőrizve, nincs-e köztük olyan, amelyik vírust tartalmazott.

Egy újabb hívással arra kérte a sértettet a telefonáló, hogy ne csak mobilkészülékére, de laptopjára is töltse le az Anydesk alkalmazást. Ezután a további kéréseknek eleget téve a hölgy a megadott e-mail címre elküldte a számlaszámát, a netbankos bejelentkezési jelszavát és azonosítóját. A csalók azzal hitegették a nőt, hogy a számláján lévő több mint hárommillió forintot úgynevezett tükörszámlára helyezik át.

A 34 éves veszprémi lakos akkor szembesült azzal, hogy csalás áldozata lett, amikor telefonjára üzenetet kapott, miszerint pénzét egy külföldi személy részére átutalta. Még a tranzakció díját is külön felszámolták.

A sértett és hozzátartozója hiába kereste a bank ügyfélszolgálatát rövid időn belül a hivatalos elérhetőségen, ők már csak az utalás tényét látták.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

• Soha ne telepítsen semmilyen programot mobilkészülékére vagy számítógépére telefonos ügyintéző kérésére!

• A bankok munkatársai soha nem kérnek ilyet, az esetleges biztonsági problémákat nem így rendezik!

• A bankok soha nem kérik el sem szóban, sem e-mailben sem más módon banki azonosítóját, jelszavát!

• A banki alkalmazásban lévő adatok hitelesek, bízzon inkább abban, mint egy ismeretlen által elmondottakban.

• Figyeljen minden gyanús jelre, és inkább szakítsa meg a beszélgetést.

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!