Csalás

2024.02.03. 19:44

Online piactér gyanútlan eladóit csalták tőrbe

A rendőrök elfogták a Veszprémben élő elkövetőket

Horváth Gabriella

Internetes csalás

Fotó: Veszprém Vármegyei Rendőrség / Facebook

Az ország több pontjáról tettek feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen, akik január 15–29. között az egyik közösségi portál online piacterén közzétett hirdetéseikre jelentkeztek – írja a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az elkövetők mindegyikükkel felvették a kapcsolatot, és megegyeztek abban, hogy eladásra kínált termékeiket megvásárolják, a vételárat pedig valamelyik csomagküldő cég szolgáltatásán keresztül kifizetik. A futárszolgálatok nevében küldött megtévesztő e-mailjeik azonban adathalász linkeket tartalmaztak. Ezek olyan online felületekre navigálták az eladókat, melyek azt a hamis képzetet keltették, hogy a vételárhoz csak akkor juthatnak hozzá, ha megadják a bankkártyaadataikat. A tettesek a megszerzett adatok birtokában a sértettek bankkártyáit digitalizálták a telefonjaikra, majd többször vettek fel pénzt veszprémi pénzautomatákból, ezáltal több százezer forint kárt okoztak.

A rendőrök két Veszprémben élő külföldi férfit vontak a nyomozás látókörébe, egy 15 éves fiatalt február 1-jén délelőtt fogtak el, aznap este 18 éves társa is rendőrkézre került Budapesten. Előállításukat követően gyanúsítottként hallgatták ki őket a nyomozók, és csalás bűntett megalapozott gyanúja indítottak büntetőeljárást.

Az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség azt kéri, hogy bankszámla- és kártyaadatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek. Soha ne adjuk meg banki adatainkat egy idegen forrásból származó linkre kattintva. Ha valamit eladnánk, a vásárlónak nincs szüksége más adatara, csak az eladó nevére és bankszámlaszámára. Ismeretlen helyről, üzenetben kapott linket ne nyissunk meg, ne indítsunk ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találhatunk – írják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!