alternatív gyógymód

2017.09.27. 08:30

Homeopátiás szerek: többet árthatnak, mint amennyit használnak

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának, ellenben kártékonyak lehetnek – írta állásfoglalásában az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC).

Marton Attila

homeopátia placebó

Az Európai Unió tagállamai mellett Norvégia és Svájc tudományos akadémiája által létrehozott szervezet minapi nyilatkozatában kijelenti, a kutatások elemzése szerint a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebóeffektussal magyarázható.

A tudósok állásfoglalásukban arra is felhívták a figyelmet, hogy a homeopátia kártékony is lehet azzal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.

Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, a tudományos testület állásfoglalása az orvosok többségének régóta vallott meggyőződését támasztja alá. Kiemelte, az alternatív gyógymód hatásmechanizmusát tudományosan eddig nem sikerült bizonyítani: a homeopátiás készítmények hatóanyagai olyan mértékű hígításon mennek át, hogy ennek eredményeként hatástalanok maradnak. Úgy vélte, a tudósok állásfoglalása után a döntéshozókon a sor, hogy a homeopátiával kapcsolatos szabályozást szigorítsák. A szakember ugyanakkor megjegyezte, akik eddig hittek ezekben a készítményekben, feltehetően a testület álláspontja sem téríti el attól őket, hogy továbbra is bízzanak a homeopátiában.

A homeopátiát használók aránya Magyarországon az európai uniós országok viszonylatában alacsony, a lakosság 2-4 százaléka használ ilyen terméket. A homeopátiás gyógyászati termékek a vény nélkül kapható áruk piacának hét százalékát teszik ki az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában