Kapcsolatok

2017.09.12. 20:29

Kampen és Pápa 25 éve áll testvérvárosi kapcsolatban

A hollandiai Kampen és Pápa között 25 éve áll fenn testvérvárosi együttműködés. Ez alkalomból kampeni delegáció érkezett Pápára, hogy megemlékezzenek a hosszú ideje tartó kapcsolatról.

Polgár Bettina

Áldozó Tamás (balra) a jubileumi ünnepségen ajándékot vehetett át Bort Koelewijntől, Kampen polgármesterétől (jobbra) Fotó: Polgár Bettina

A pápai Városházán rendezett ünnepségen Áldozó Tamás polgármester a papa-ma.hu hírportálnak elmondta, 1991-ben kezdődött a kapcsolatépítés. A rendszerváltást követően a nyugati országok városaiban indult el a kezdeményezés kapcsolatok létesítésére közép-európai településekkel. Mindezt azzal a szándékkal tették, hogy a kommunizmus bukása után segítsék a közép-európai közösségeket. Ennek köszönhetők Pápa első nyugati partnerkapcsolatai, hiszen a németországi Schwetzingennel is így alakult ki a partnerség.

Áldozó Tamás (balra) a jubileumi ünnepségen ajándékot vehetett át Bort Koelewijntől, Kampen polgármesterétől (jobbra) Fotó: Polgár Bettina

A város vezetője kiemelte, a kampeni kapcsolatépítésben nagyon fontos szerepet játszott Kövy Zsolt, az akkori pápai alpolgármester. Áldozó Tamás kifejtette, a két város között jelentős együttműködés alakult ki a szociális területen, de számottevővé váltak az ifjúsági kapcsolatok is, a pápai Vajda Péter-lakótelep közvilágítás-bővítését pedig a kampeni és a schwetzingeni képviselő-testület támogatásával valósították meg a ’90-es évek közepén.

A jubileumi ünnepségen Bort Koelewijn, Kampen polgármestere szintén az együttműködés eddig megvalósult elemeit idézte fel, köszönetet mondva mindazoknak, aki részt vettek a kapcsolatépítésben. Úgy fogalmazott, örömére szolgál, hogy ma is él ez a partnerség, amely a békés együttélés és a népek barátságának szellemiségében jött létre.

- Remélem, hogy a következő 25 évben is működni fog ez a jó kapcsolat városaink között, sok találkozásban és együttműködésben lesz részünk, emellett a közös projektekre tudjuk helyezni a hangsúlyt – tette hozzá Kampen polgármestere.

Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, aki pápai polgármesterként 25 évvel ezelőtt aláírta a testvérvárosi szerződést, köszöntőjében kedves, korai emlékeket idézett fel, majd gratulált a jeles jubileumhoz.

Az esemény alkalmával a kampeni kórus elénekelte a magyar Himnuszt, valamint a jelenlévőknek a Pápai Városi Televízió archív anyagaiból készült filmmel kedveskedtek, mely felelevenítette a partnerkapcsolat fontos állomásait. A résztvevők egy prezentációt is megtekinthettek az eddigi együttműködési területeken elért sikerekről és a jövő lehetséges útjairól, majd az ünnepség után a kampeni kórus a pápai Nagytemplomban szintén fellépett.

A kampeni vendégek mellett egyúttal Schwetzingenből, a lengyelországi Gorlicéből és felvidéki Losoncről is érkeznek látogatók. A Pápa és Schwetzingen közötti együttműködés ugyancsak 25 esztendős múltra tekint vissza, melyet a német településen ünnepeltek meg a felek.

A jubileum kapcsán pedig gazdag kiállítás nyílt Horst Hamann fotós schwetzingeni fényképeiből a pápai Város-házán. A tárlatot október elejéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában