Pápa, Ganna

2017.09.11. 15:19

Mayer János - Öt évtizede egy munkahelyen

Csaknem fél évszázada dolgozik az áramszolgáltatásban Mayer János, aki hamarosan nyugdíjba mehet. Ebből az alkalomból köszöntötték kollégái a sokat látott villanyszerelőt a gannai kultúrházban.

Polgár Tibor

A gannai származású, 1954-ben született Mayer János valójában a véletlennek köszönheti, hogy elektrikus lett. Ám az azóta eltelt évtizedek során egy pillanatra sem bánta meg ezt, amit az is bizonyít, hogy egyetlen munkahelyen dolgozta le az életét. – Az általános iskola után eredetileg mezőgazdasági technikumba jelentkeztem, ahová fel is vettek. Azonban Vépen kellett volna tanulnom, amit nem vállaltam be, ezért a pápai ipari iskolában kötöttem ki. Három évig tanultam itt, miközben párhuzamosan az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Részvénytársaság tanműhelyében tanultam. Végül elektrikus végzettséget szereztem, és 1971 nyarán munkába álltam villanyszerelőként a pápai ÉDÁSZ karbantartásokért felelő csoportjában. Azóta is itt dolgozom. Persze az elmúlt bő 46 esztendő alatt átéltem több szervezeti átalakítást, változást, ugye most már E.ON-nak hívják az áramszolgáltatót – nyilatkozta a Naplónak Mayer János.

Mayer Jánost különféle ajándékokkal lepték meg kollégái a nyugdíjas-búcsúztatóján

Az évek folyamán a feladatai közé tartozott többek között az üzemzavar-elhárítás, valamint vezetékek, oszlopok és villanyórák cseréje. – Mindig meg voltak elégedve a munkámmal, amit több elismerés is alátámaszt. Jó ideje már vezető szerelő vagyok. Jelenleg a sétálóidőmet töltöm, idén december 24-én lesz az utolsó munkanapom. Egyáltalán nem bántam meg, hogy így alakult az életem, ha újra kellene kezdenem, ugyanígy tennék mindent – mosolygott a pápai szakember, aki annak idején csak a kötelező sorkatonai szolgálat miatt szakította meg a munkaviszonyát az áramszolgáltatóval.

Kérdésünkre úgy fogalmazott, a munkája legnagyobb szépségének azt tartja, hogy segíthet az embereknek, hiszen manapság szinte elképzelhetetlen az élet áram nélkül. A nehézségek között a kedvezőtlen időjárási viszonyokat említette, ugyanis neki és munkatársainak az izzasztó hőségben ugyanúgy dolgozniuk kell egy esetleges hiba elhárításán, mint esőben, szélviharban, hóban, fagyban. – Rendszeresen adunk szolgálatot, dolgozunk éjjel, nappal, hétvégén, ünnepnapokon. Előfordult például, hogy a határban végzett munka közben ért minket a szilveszter, a környező falvakban megkonduló harangok hangjából tudtuk, hogy beköszöntött az újév. Elsődleges szempont nálunk, hogy a fogyasztók érdekei az elsők – hangsúlyozta a tapasztalt villanyszerelő.

Simon Attiláné és Mayer János a gannai kultúrházban tartott ünnepségen Fotó: Polgár Tibor

Mint mondta, a munkájuk során rengeteg előírást kell szem előtt tartaniuk. Ez nem is meglepő, hiszen nem veszélytelen szakma az övék, ha hibáznak, az akár könnyen emberéletbe kerülhet. – Amióta villanyszerelő vagyok, ezen a téren is sokat változott a helyzet pozitív irányba. Régen több volt a baleset, manapság szerencsére ez már nagyon ritka. Szigorúak az előírások, a cég mindent biztosít a biztonságos munkavégzéshez, és természetesen nagyon figyelünk egymásra. Párban dolgozunk, szinte egymás gondolatát is ismerjük, megbízunk a munkatársunkban. Ezt a szakmát csak szívvel-lélekkel, teljes odafigyeléssel lehet végezni. Régióvezetőnk, Simon Attiláné, Irénke a családtagjaiként kezel minket, rettentően kedves és odafigyelő. Az E.ON minden szempontból megbecsüli a munkatársait, ami nagyon sokat jelent – jegyezte meg a boldog és elégedett Mayer János. Hozzáfűzte, nyugdíjba vonulása után is szívesen dolgozna még az áramszolgáltatónak, és a vezetőség is számít majd a további munkájára. Emellett szeretne több időt tölteni az unokáival, a családjával, akiknek elmondása szerint sokat köszönhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában