Veszélyben a bor

2017.10.02. 15:42

Nagy károkat okoznak a vadak a tihanyi szőlőkben

Betelt a pohár a szőlészeknél Tihanyban. Azt mondják, hogy akkora a vadkár, hogy szinte szüretelni sem érdemes.

Sági Ági

A gazdák a jegyzőhöz fordultak, aki vadkár- becslőt hívott. Hiába lesz azonban némi visszatérítés, abban biztosak a termelők, hogy az a közelében sem lesz a valódi kiesésnek. A hegyközségi elnök, és a hegybíró is szemléz, ők is csak a fejüket csóválják.

- Nem csoda, hogy elkeseredettek a gazdák, arról panaszkodunk, hogy tűnnek el a szőlőültetvények, de ezen nem is lehet csodálkozni, ilyen körülmények között nem lesz senki aki úgy gondolja, hogy van értelme gazdálkodni- mondja Szabó István a Balatonfüred- Szőlősi Hegyközség elnöke

Augusztusban az érintett szőlészek egy csoportja levélben fordult a vadászati jogokat gyakorló Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz, hogy tegyenek valamit a rengeteg vad károkozása ellen. A gazdák kapcsolattartója Bökő János maga is szőlősgazda, családi borászatukat érzékenyen érinti a veszteség.

- Mi ebből élünk, eltartjuk a családot és még három embernek munkát adunk. Nem értem, hogy ez miért nem elég értékes- mondja. Ráadásul az idei volt évtizedes viszonylatban a legjobb minőség, ő őstermelőként mástól nem vásárolhat szőlőt, csak a sajátját dolgozhatja fel. Míg egy átlagos évben ezeken az értékes területeken terméskorlátozás mellett 80 – 100 mázsát szüretelnek, addig idén jó ha 50 mázsa lejött egy hektárról, de vannak részek, ahol semmit sem lehetett szedni. Kormosék 1,5 hektáros kékfrankos ültetvényén is késő délutánig tart máskor a szüret, most 11-ig befejezték.

- Két hete reggel héttől este hétig kint vagyok a szőlőben riasztópisztollyal, hogy a seregélyek ellen védekezzünk, de szürkületkor megindulnak a vadak a kiserdőből, és látom, hogy szépen sorban jönnek át a szőlőbe, és nem tehetek semmit- mondja Kormos Csabáné. Nekik öt hektár termő szőlőjük van Tihanyban. Nem csak a szüretből van azonban kiesés. A vadak a friss telepítéseket is visszarágják. Karl Lajos hegybíró egy 3 éves ültetvényen mutatja, hogy néz ki.

- Látszik, hogy az összes hajtásvéget lecsípték. Ezen a szőlőn jövőre 70 mázsának kellene lenni, de jó ha 10 lesz- mondja. A megrágott vesszők nem tudnak beérni, megerősödni. Kérdés az is, hogy kin kérhető majd számon a támogatással eltelepített ültetvények állapota. A gazdák elmondása szerint a fészigeten egyre több az őz a szarvas és a vaddisznó. Nyomukat feltúrt ültatvény, kidőlt oszlopok, leszaggatott drótok jelzik. A fácán, a nyúl és az apróvad viszont mostanra szinte teljesen eltűnt. Pedig mindennel próbálkoznak: van aki a drága vadriasztóval keni a szőlőoszlopokat, van aki emberi hajat hord a fodrászatból, hogy távol tartsa a vadat. Megoldást azonban csak a vadgazdálkodás adhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában