gyülekezethez tartozás

2017.11.05. 10:30

Kálmán Csaba lelkész hisz a közösség erejében

Szeptember elején volt két éve, hogy Kálmán Csaba lelkész az Alsóörs-lovasi Református Társ-egyházközség szolgálatába állt. Beszélgetésünk során vázolta az elmúlt két esztendőt és a jövőbeli elképzeléseit.

Szendi Péter

Kálmán Csaba református lelkész lényegesnek érezte az elmúlt két évben a családlátogatások rendszeres alkalmát és a gyermek-istentiszteletek újraélesztését Fotó: Szendi Péter

- Budapesten születtem, 40 évig ott éltem és szolgáltam, majd két és fél évig a Magyar-atádi Missziós körzet lelkésze voltam, ezt követően kerültem Alsóörsre. Tanulmányaim és szolgálataim során mindig a református hit melletti elköteleződés vezetett. Feleségemmel együtt hét gyermeket nevelünk, akik közül már csak a legkisebbek élnek velünk – ad egy rövid bemutatkozást Kálmán Csaba.

Kálmán Csaba református lelkész lényegesnek érezte az elmúlt két évben a családlátogatások rendszeres alkalmát és a gyermek-istentiszteletek újraélesztését Fotó: Szendi Péter

De vajon hogyan került Alsóörsre? A lelkészválasztási folyamat végén szólította meg a Veszprémi Református Egyházmegye esperese, hogy az egyházkerület jelöltjeként jöjjön el Alsóörsre és Lovasra bemutatkozó szolgálatra. Az egyházi törvényeknek megfelelően az Alsóörs-lovasi Református Társegyházközség választási közgyűlése egyhangúlag megválasztotta lelkipásztorának. – Csodálatosan szép ez a környék, festői a környezet, a templomoknak lelkük van, amely inspirálja az embert. Jóleső érzés, hogy nagy szeretettel, nyitott szívvel fogadtak a családommal együtt annak idején az emberek. Világéletemben fontosnak tartottam az emberi közösségek szerepét, és akár-hová kerültem, mindenhol valamilyen intézményi formában, kisebb-nagyobb közösségeket építettem és azokat próbáltam a gyülekezet életébe integrálni. A helyi általános iskola egy óriási lehetőség a jövőt illetőleg, a gyülekezetépítés aspektusából is, hiszen ahol vannak gyerekek, ott a jövő biztos alapokra épülhet. Fontosnak érzem, hogy az emberekben újra fel-épüljön az a tudat, hogy a gyülekezethez való tartozás öröm, békesség és szeretet forrása lehet ebben a zaklatott világban.

Lényegesnek érezte az elmúlt két évben a családlátogatások rendszeres alkalmát, és a gyermek-istentiszteletek újraélesztését, ahol szülő és gyermek egyaránt otthon érezheti magát. Legyenek olyan közösségi alkalmak, ahol az emberek az esetleges sérelmeiket, örömeiket kötetlen módon is megbeszélhetik, hiszen a közös imádság a lelkek gyógyító ereje lehet. Feladatának érzi a hívek támogató segítsége által megteremteni, hogy az iskola tanulói, dolgozói, a gyülekezeti élet építő, alkotóelemeivé válhassanak. Nemrégiben indult el a gyülekezeti énekkaruk, amelyre méltán büszkék lehetnek, több rendezvényen is felléptek már. Most szeretnék elkezdeni az idősek számára egy nappali foglalkoztatást.

- Még az elődöm idejében egy nagyon komoly felújítás történt a lovasi templomunkon. Sajnos az alsóörsi istenházáról mindez nem mondható el. Nincs katasztrofális állapotban, de utoljára 2000-ben volt felújítás, mindez igaz a parókiára is. Nagyon remélem, hogy hamarosan lesznek olyan pályázati kiírások, amelyek által ezt a két épületet felújíthatjuk – vázolta a jövőbeni elképzeléseket Kálmán Csaba református lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában