hagyomány

2017.11.25. 09:40

Pápán is megünnepelték a hálaadást

November negyedik csütörtökjén ünnepelik az Egyesült Államokban a hálaadást. Ebből az alkalomból a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai hozták közelebb a külföldi tradíciót.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina

Hardi Tünde, a Tarczy Lajos Általános Iskola tagozatvezetője elmondta, a magyar-angol két tannyelvű tagozaton rendszeresen megemlékeznek az angol nyelvű országok ünnepeiről. – November negyedik csütörtökjén ünnepeleik az Egyesült Államokban a hálaadást. Ekkor egy közel négyszáz éves eseményre emlékeznek: 1620-ban 102 férfi, nő és gyermek kelt útra Angliából az Újvilágba, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat. Egy jobb élet reményében érkeztek meg, az első tél azonban nagyon nehéz volt számukra. Tavasszal a bennszülött indiánok segítségével megtanulták, hogyan kell élni új hazájukban, mire tudnak vadászni, illetve mit ültethetnek. Ennek hatására ősszel már nagyon gazdag termést takarítottak be. Ekkor egy háromnapos lakomával, ünneppel adtak hálát az Úrnak ezért a bőségért, és az eseményre az indián barátaikat is meghívták – nyújtott betekintést Hardi Tünde.

Fotó: Polgár Bettina

Az iskola tagozatvezetője felelevenítette, 1863-ban Abraham Lincoln elnök november negyedik csütörtökjét a hálaadás napjává nyilvánította. – Ez tulajdonképpen egy nagy családi ünnep az Egyesült Államokban. Ilyenkor a családtagok összejönnek, és egy nagy vacsorát tartanak, amelyen jellemzően töltött pulykát, sütőtökpitét, kukoricát és áfonyaszószt fogyasztanak – magyarázta Hardi Tünde.

Fotó: Polgár Bettina

– Évente mintegy 46 millió pulykát sütnek meg ilyenkor. Az Egyesült Államok elnöke azonban minden évben megkegyelmez egy pulykának, ami biztosan nem végzi főételként az asztalon. A hálaadást követő péntek pedig az úgynevezett fekete péntek, ekkor kezdődik a nagy karácsonyi bevásárlás – tette hozzá a tagozatvezető.

Fotó: Polgár Bettina

Megtudtuk, a Tarczy Lajos Általános Iskola idei hálaadás ünnepségének különlegességét adta, hogy a QSI nemzetközi iskola tanulói és pedagógusai is részt vettek az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában