családi fotóalbum

2017.12.15. 14:00

Életéről mesélt a 87 éves Náni néni

A 87 éves, sváb származású Máhigné Grób Anna tartott vetített képes beszámolót életéről, családi emlékeiről, kitelepítésükről a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Laskovics Márió

A Pápai Családi Fotóalbum sorozat 13. rendezvényén a gannai Máhigné Grób Anna osztotta meg emlékeit Szabó Rita könyvtáros közreműködésével

Tizenharmadik rendezvényével folytatódott a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozata a közelmúltban. A bibliotéka előadótermében a gannai Máhig Jánosné Grób Anna meghívott előadó tartott vetített képes előadást életéről, farkasgyepűi kitelepítésükről, az asszonykórusról és gannai éveiről Szabó Rita könyvtáros közreműködésével.

A Pápai Családi Fotóalbum sorozat 13. rendezvényén a gannai Máhigné Grób Anna osztotta meg emlékeit Szabó Rita könyvtáros közreműködésével Fotó: a szerző

A sváb származású, 87 éves hölgy szót ejtett a magyarországi németek kitelepítéséről. Mint mondta, őket 1948-ban telepítették át Gannáról Farkasgyepűre, személyenként 80 kilogrammot vihettek magukkal. Minden bútorukat, állatukat, gazdasági felszerelésüket hátra kellett hagyniuk. A család a száműzetést követően 1955-ben került vissza Gannára. de egészen 1966-ig kellett várniuk arra, hogy visszavásárolhassák a házukat. Az akkori karácsonyuk volt a legboldogabb.

A régi időkről elmondta, nem volt olyan szép, gazdag az élet, nem került minden nap rántott hús az asztalra, de szeretet volt és békesség. Az emberek ráértek beszélgetni egymással, nem úgy, mint a mai, rohanó világban. – Se tévé, rádió, újság nem volt, ezért ráértünk, s több család is kiült az udvarra, és beszélgettünk – tette hozzá.

Fotók: (Szabó Rita könyvtároson keresztül) Máhigné Grób Anna

Náni néni a Gannai Asszonykórus alapító, valamint harmincöt és fél éven át aktív tagja volt. Tanítónőjük kérésére 1971-ben hat asszonyból és egy harmonikásból állt össze az azóta már nemzetközi hírnevet is szerzett hagyományőrző formáció. – Vittük a falunk hírét messzi földre, Ausztriába, Németországba is. Csak ezen utazások során láttam meg, milyen szép a kis hazánk. Életem legszebb időszaka volt ez – tekintett vissza mosolygó szívvel. Majd előadását egy sváb énekkel zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában