Kivágták a falu címernövényét

2017.12.18. 17:30

Nem lehetett megmenteni a több mint százéves zalahalápi mamutfenyőt

A napokban kivágták a Zalahaláp címerében is szereplő, több mint százéves, 41 méter magas mamutfenyőt.

Tóth B. Zsuzsa

Az évek óta betegeskedő fát nem sikerült megmenteni, ezért a katasztrófavédelem kötelezte a település önkormányzatát a kivágásra. A munkát egy baktüttösi (Zala megye), famentéssel foglalkozó cég dolgozói végezték.

Mint azt Tóth-Tanner Balázs faápoló, arborista elmondta, a kivágást megelőzően biztonsági kötélrendszert építettek ki, hogy a favágáson felváltva dolgozó két mászó ember biz-tonságosan végezhesse a munkát. Dupla biztosítással dolgoztak, mindig csak egyikük volt a fán, míg másikuk lentről biztosította az egész napos munka során. Balázs egyébként a nemzetközi légi favágó- és faápoló-bajnokság főszervezője.

Kenric Grabherr arborista az ágakat vágja le Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Legutóbb egy nemzetközi versenyen hatodik, az országos versenyen második helyet szerzett, ezért jövő nyáron ő képviseli hazánkat egy franciaországi faápoló-bajnokságon. A többnyire láncfűrésszel dolgozó faápolók célja, hogy a fa minél hosszabb idejű fenntartását biztosítsák, ápolják a növényt, szükség esetén pedig a kivágást végzik.

A zalahalápi mamutfenyő esetében sajnos már nem tudtak mást tenni, mert olyan gombabetegséget kapott el a fa, amelyet nem lehetett semmilyen módon megfékezni. A betegségtől a lombkorona elszáradt, a fatörzs rugalmasságát vesztette, egy nagyobb vihar során kidőlhetett volna. A parkban álló szomszédos, kisebb mamutfenyő ugyancsak beteg, azt permetezéssel óvják.

Bedő Lajos polgármestertől megtudtuk, hogy a fenyő apró gallyait összeaprították, a közterületek mulcsozásához használják fel. A nagyobb ágakból a falu minden családjának adnak egy-egy darabot emlékül. A fa törzséből köztéri szobrok készülnek a tervek szerint, például betlehemi figurákhoz használhatják fel a faanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában